Na ovaj način možete kazniti dijete, a da mu pritom ne narušite samopouzdanje

by | 14 srpnja, 2020

Prema statistikama, gotovo svaki roditelj je uvjeren kako radi dobar posao odgajajući djecu. Ali zapravo nije sve tako jednostavno.

Većinu vremena odrasli kažnjavaju djecu više nego što je potrebno, što zauzvrat ima negativne posljedice jer djeca razvijaju strahove i stereotipe koji im otežavaju život.

Nitko ne voli kažnjavati djecu, ali ponekad je to apsolutno potrebno, a ovo su neke preporuke stručnjaka koje vam mogu pomoći u rješavanju određenih situacija, prenosi portal BrightSide.

Ako dijete nije imalo loše namjere, ne treba ga kazniti

Većinu vremena djeca ne pokušavaju nikome naštetiti, već samo žele otkrivati nove stvari, prilikom čega se mogu dogoditi razne nezgode. Međutim, dijete tada ne treba kazniti jer je samo pokušavalo naučiti nešto novo. Suosjećajte s djetetom i pomozite mu da popravi situaciju.

Ako ga kažnjavate zbog nezgoda, riskirate da odgojite neodlučnu osobu. A neodlučna odrasla osoba ne može donositi vlastite odluke te nije ni odgovorna.

Prijedlozi i naredbe su različite stvari

Postoji ogromna razlika između rečenica “Možda ne bi trebao igrati igrice?” i “Ne igraj igrice.” Prva rečenica označava prijedlog, a druga naredbu.

Trebali biste kažnjavati djecu samo ako ste im naredili da nešto učine, a oni to nisu napravili.

Ako je dijete emocionalno snažno i stabilno, a bude kažnjeno zbog protivljenja prijedlogu, prijeći će preko toga. Ali ako je osjetljivo, to mu može naštetiti. Kad osjetljivo dijete odraste, to bi ga moglo natjerati da slijedi naredbe svih ljudi jer se plaši posljedica.

Kažnjavanje ne bi trebalo biti emocionalno

Ako dijete ne želi poslušati, neki se roditelji jako naljute i ne kontroliraju reakciju, iako ga vole. To je često uzrokovano velikim očekivanjima od djece. A kad se ta očekivanja ne ispune, roditelji postaju nezadovoljni.

Te emocije treba potisnuti.

Javno kažnjavanje je neprihvatljivo

Psiholozi ne preporučuju korištenje popularnih fraza poput: “Što će drugi ljudi reći?”

Javno kažnjavanje stavlja djecu u neugodnu situaciju i čini ih bijesnima, a ista stvar se događa kad djeca budu nagrađena u javnosti – mogu postati previše arogantna.

Dijete koje se često kažnjava u javnosti uvijek se osjeća poniženo i očekuje da se situacija ponovi. U svom odraslom životu može se pretvoriti u osobu koja se u potpunosti oslanja na mišljenje većine i nije sposobna donositi vlastite odluke.

Kad ne znate tko je kriv, kaznite sve

Ako roditelj nije siguran koje je dijete krivo, ne bi smjelo kazniti samo jedno od njih, već sve. Naravno, to se odnosi na situaciju ako su braća ili sestre krivi za nešto.

Ako to ne učinite, osoba koju ste kaznili ubuduće može postati “žrtveno janje”, dok će druga djeca imati napuhano samopouzdanje i osjećaj imuniteta, što ne može imati pozitivan utjecaj na njihov budući život.

Ne koristite ružne ili uvredljive riječi

Takve riječi koriste roditelji koji su jako emotivni, a mnogi od njih čak i ne primjećuju da to rade. Moguće je da djeca zapamte trenutak kada su njihovi roditelji koristili ružne riječi i psovke.

Osjetljiva djeca zbog toga mogu imati problema s niskim samopoštovanjem, stoga psiholozi preporučuju korištenje neutralnog vokabulara.

IZVOR: INDEX.HR