5 savjeta kako pomoći djeci s učenjem

by | 5 rujna, 2020

Povratak u školske klupe sve je bliže, a školarce prema svemu sudeći očekuje i nešto drukčija školska godina. Nije tajna da je upravo sam početak školske godine djeci najteži te da na početku mogu imati problema s koncentracijom ili motivacijom. Kako bi što bolje zakoračili u novu školsku godinu, pomozite im s organizacijom i učenjem. Izdvojili smo nekoliko savjeta uz koje bi sam proces učenja trebao biti lakši i brži.

Navika i organizacija učenja

Za uspješno stvaranje navike učenja dobro je da dijete uči na istom mjestu i u otprilike isto vrijeme svaki dan. Najčešće djeca uče odmah poslije škole, no to nije pravilo. Važno je pratiti dijete i vidjeti kada najbolje uči, odmah poslije škole, poslijepodne ili možda navečer. Jednom kada dijete usvoji naviku učenja u otprilike isto vrijeme, zadržat će je kroz cijelo svoje osnovnoškolsko obrazovanje. Neka djeca mogu lakše učiti ako ih vi ispitujete, pa kad god imate vremena uzmite knjigu ili bilježnicu i postavljajte djetetu pitanja. Na ovaj će se način dijete možda lakše koncentrirati i u konačnici i brže usvojiti gradivo, a s vremenom će postajati i sve samostalnije u učenju. Pogrešno je misliti da dijete treba biti otpočetka samostalno u izvršavanju školskih obaveza i učenju. Roditeljska pomoć itekako je dobrodošla, pogotovo oko same organizacije učenja.

Stručnjaci savjetuju da dijete najprije napiše domaću zadaću, a tek onda krene s učenjem ili ponavljanjem gradiva za sljedeći dan. Ako ima puno gradiva podijelite ga na cjeline i neka dijete uči dio po dio, zatim s njim ponovite svaki dio zasebno i na kraju sve zajedno. Kod učenja djeca trebaju uzimati i pauze, posebno mlađi školarci kojima bi trebala pauza od pet minuta nakon svakih pola sata. Oni stariji moći će bez problema učiti i po sat vremena i više bez pauze.

Tehnike učenja

Postoje razne tehnike učenja, a na vama je da dijete upoznate s njima i otkrijete koja mu najbolje leži. Za početak iskoristite tehniku podcrtavanja ključnih riječi u tekstu. Uzmite različite boje i podcrtajte najvažnije riječi u tekstu te ih izdvojite kao bilješke. Naučite dijete da samostalno kod svakog gradiva izdvoji najvažnije bilješke i da upravo njih koristi kasnije u ponavljanju.

Djetetu možete pomoći i tako da napravite pitanja za provjeru naučenog gradiva i prođete ih s njim. Radite li ovo redovno s djetetom, ono će imati manje gradiva za naučiti prije pisane provjere znanja, a za nju će se moći pripremiti uz pomoć naučene tehnike vađenja bilješki i ključnih pitanja koja ste mu pripremili nakon svakog novog gradiva.

Velika pomoć u učenju su i mentalne ili kognitivne mape gdje na sredinu papira zapišete ključni pojam, a zatim se on grana u više različitih strana gdje zapisujete definiciju, podjele i slično.

Ove tehnike učenja nećete, naravno, prolaziti s djetetom kroz cijelo obrazovanje, no ključno je da ga na početku obrazovanja upoznate s njima ili podsjetite na njih kako bi cijeli proces učenja za njega bio lakši i brži. Djeca su često zbunjena kada je u pitanju učenje težeg gradiva i ne znaju kako ni od kuda početi pa će vaša asistencija u tome biti itekako korisna.

Školski kutak

I mlađi i stariji školarci za pisanje zadaća i ponavljanje gradiva trebaju imati svoj kutak za učenje. To treba biti tiho mjesto, udaljeno od elektroničkih uređaja. Najčešće je to radni stol u dječjoj sobi. Probajte ga nekako izdvojiti u sobi, no ne pregradama koje će prostor učiniti skučenim već nekom policom za knjige ili ukrasnim biljkama. Školski kutak treba biti dovoljno udaljen od mjesta za odmor i zabavu.

Radni stol nastojite smjestiti blizu prirodnog izvora svjetlosti, a na njemu treba biti što manje stvari. Obavezno postavite stolnu lampu, a na zid postavite sat i ploču na koju će dijete moći stavljati sve podsjetnike i dobro organizirati svoje vrijeme. Računalo postavite na drugi stol ili uzmite stol koji ima nastavak za računalo kako bi školarac imao dovoljno prostora za pisanje i učenje. Nabavite i police ili stol s ladicama gdje će dijete odlagati svoje školske bilježnice.

Budući da neka djeca ne vole ovako ”službeni prostor” za učenje, primijetite li da dijete radije uči u dnevnom boravku ili na terasi, probajte u sobi urediti i neformalni školski kutak. Tako možete na pod postaviti vreću za sjedenje ili ugodan tepih, podnu lampu, stolić i policu za knjige. Neka će djeca lakše učiti u ovakvom uređenju. I naravno, nastojte ovakav kutak urediti što dalje od TV-a.

Sve za uređenje školskog kutka u kojem će dijete uživati pronaći možete u Pevex prodajnim centrima.

Dijete može učiti i uz mobitel

Neka će djeca lakše učiti uz korisne aplikacije koje im možete skinuti na njihov smartphone. Mobitel je za njih važan pa učenje uz mobitel uopće ne mora biti loša ideja i dijete će se možda lakše koncentrirati. Važno je dobro proučiti koje su to edukativne i korisne aplikacije uz koje dijete može učiti te ga upoznajte s njima. Jedna takva je domaća aplikacija Photomath uz koju školarac može samo usmjeriti kameru mobitela na zadatak i dobit će rješenje kao cijeli i postupak rješavanja. Tu su i aplikacije kao što su DuoLingo, Lektire, My Study Life i mnoge druge koje školarci mogu preuzeti potpuno besplatno u skladu sa svojim interesima.

Budite podrška

Nakon što dijete nauči gradivo ili ostvari dobar rezultat na ispitu, nagradite ga. To ne bi trebali biti neki skupi pokloni, nego zajedničko vrijeme koje ćete provesti s njim u njegovim omiljenim aktivnostima. Primjerice to mogu biti vožnja biciklom, odlazak na kampiranje i igranje društvenih igara ili organizirajte druženje kod kuće za njega i njegovog najboljeg prijatelja. Mogućnosti je mnogo, a izbor je na vama.

Nemojte zaboraviti da će dijete trebati vašu podršku i kod nekih slabijih rezultata pa je važno da mu i u tim situacijama budete podrška, pokažete da vjerujete u njega i motivirate ga za bolji uspjeh u školi.

Sretno u novoj školskoj godini!

IZVOR: INDEX.HR