Naučite odabrati prave cipelice za svoje dijete

by | 5 rujna, 2020

Kako pronaći udobne cipelice u kojima će se dijete dobro osjećati i hrabro istraživati svijet?

Svaki se roditelj barem jednom našao u dilemi koji materijal odabrati, kakav treba biti potplat, trebamo li kupiti malo veće cipelice i slično. Kako bi ovogodišnji shopping prije povratka u školu ili vrtić prošao što bezbolnije, odlučili smo vam pripremiti vodič u kojem možete saznati na što biste sve trebali obratiti pozornost prilikom kupovine dječjih cipelica.

Obratite pažnju na materijal i potplate

Dijete će najviše uživati u laganim cipelicama pa izbjegavajte one napravljene od krute kože jer vjerojatno neće biti dovoljno udobne, a dijete će osjećati teret na svojim stopalima pa će se i otežano kretati. Također, izbjegavajte sintetičke materijale, pogotovo u proljeće i ljeto, jer izazivaju pojačano znojenje. Siguran su odabir cipelice napravljene od prirodnih materijala koji doprinose većoj elastičnosti i prozračnosti cipele pa će se dijete u njima najlakše kretati. Potražite cipelice koje imaju i unutarnji anatomski uložak od prirodnih materijala jer će to dodatno doprinijeti udobnosti.

Kod odabira potplata izbjegavajte previše tvrd potplat jer on nije udoban za dječju nožicu, a i dijete će imati manji osjet za površine po kojima se kreće. Potražite cipelice s elastičnim potplatom, a obratite i pažnju na to klizi li i prianja li dobro za podlogu. Za sigurno i udobno kretanje preporučuje se i odabir cipela s niskom petom kako bi se težina tijela ravnomjerno rasporedila na cijelo stopalo.

Kupujte točnu veličinu

Ako vam netko slučajno savjetuje da uzmete malo veće cipelice za dijete da mu odgovaraju i kad malo poraste, nemojte ga poslušati. Ovo je jedna od najčešćih grešaka kod kupnje cipelica. Kupite li veće cipelice i bude li dijete imalo previše prostora između cipele i prednjih prstiju, kretanje će mu biti otežano. Imajte na umu kako djetetu stopalo raste svaka dva mjeseca pa u skladu s tim i kupujte novu obuću.

Kako ne biste pogriješili s veličinom, povedite dijete u kupnju sa sobom. Djetetovo se lijevo i desno stopalo mogu razlikovati pa isprobajte obje cipelice. I djetetova su stopala, baš kao i kod odraslih, popodne dulja i šira nakon cijeloga dana pa ako možete, cipele radije kupujte u popodnevnim satima. Prilikom kupnje nemojte cipelice samo obuti djetetu dok ono sjedi kako biste vidjeli odgovara li mu veličina, nego neka obavezno proba i hodati u njima. Tako ćete kod manje djece vidjeti kreću li se normalno, a starija će vam i sama moći reći odgovara li im veličina.

Trebaju li cipele biti šire?

Dječje cipele ne bi trebale biti preuske jer to može utjecati na rast i razvoj stopala. Dijete će se najčešće požaliti da ga cipela žulja čim je preraste pa to nemojte ignorirati. Poželjno je uzeti cipele koje su malo šire, odnosno ostavljanju dovoljno prostora stopalu za disanje. No ovdje morate biti oprezni jer nije dobro odabrati preširoku, odnosno preveliku cipelu u kojoj će stopalo plesati, a cipela će se u konačnici izuvati.

Obratite pozornost i na ovo

Kako dijete bude raslo, tako ćete rjeđe trebati provjeravati koliko je stopalo naraslo i trebate li kupovati nove cipelice. Kod djeteta u dobi od godinu dana veličinu stopala biste trebali provjeravati svakih šest do osam tjedana, kod djeteta u dobi od dvije godine svaka dva do tri mjeseca, a kod djece u dobi od tri godine tek svaka tri do četiri mjeseca. Kod djece od 12 godina dovoljno je provjeravati veličinu svakih četiri do šest mjeseci.

Provjeravate li veličinu dodirivanjem prstiju na prednjem dijelu cipele, budite oprezni jer djeca najčešće automatski u ovoj situaciji skvrče prste pa ćete dobiti pogrešan dojam. Najsigurnije je obratiti se prodavačicama u trgovini i izmjeriti duljinu djetetova stopala.

Moderno isto treba biti udobno

Jedna od pogrešaka koju možete napraviti jest dopustiti djetetu da ono bira svoje nove cipele jer će dijete posegnuti za onima koje su šarene, možda imaju nacrtane njegove omiljene junake iz crtića i slično. Cipele prije svega trebaju biti udobne.

IZVOR: INDEX.HR