Može li jabučni ocat pomoći u borbi protiv žgaravice?

by | 4 studenoga, 2020

Korištenje jabučnog octa za sprječavanje žgaravice ovisi o tome koji je izvor žgaravice. Ako netko pretjerano proizvodi želučanu kiselinu i ima slab sfinkter, vjerojatno mu jabučni ocat neće pomoći.

Jabučni ocat igra svestranu ulogu u wellness rutinama mnogih ljudi. Popularan je alat za ublažavanje mirisa stopala, ublažavanje peruti i uravnoteživanje pH kože. Iako se možda čini kontraintuitivnim, neki tvrde da jabučni ocat također može ublažiti simptome žgaravice.

Međutim, ako ste skeptični prema ovoj taktici, niste jedini. Unošenje kiseline u tijelo kada patite od refluksa i žgaravice može se činiti kontraproduktivnim (i potencijalno bolnim).

Može li jabučni ocat doista pomoći u prevenciji žgaravice?

Žgaravica se javlja kad se kiselina iz želuca vraća natrag u jednjak.

“Obično kad gutate, mišić na dnu jednjaka koji se naziva sfinkter privremeno se otvori kako bi omogućio protok hrane u vaš želudac. Ako se sfinkter olabavi ili oslabi, želučana kiselina može se vratiti u vaš jednjak uzrokujući osjećaj pečenja”, kaže liječnik Jaime Schehr.

Što se tiče jabučnog octa kao lijeka, liječnik funkcionalne medicine Elroy Vojdani tvrdi da korištenje jabučnog octa za sprječavanje žgaravice ovisi o tome koji je izvor žgaravice. Na primjer, ako netko pretjerano proizvodi želučanu kiselinu i ima slab sfinkter, vjerojatno će mu kiselina ući u grlo.

“Dakle, ako unesete više kiseline u to okruženje, odnosno jabučni ocat, žgaravica će se pogoršati”, tvrdi Vojdani. Međutim, za ljude koji ne proizvode dovoljno želučane kiseline, “hrana će ući u želudac, ali se neće razgraditi u potpunosti”, objašnjava dr. kliničke prehrane Brooke Scheller. “To uzrokuje fermentaciju i proizvodnju plina koji djeluju kao previše kiseline, ali je to zapravo zbog nedostatka iste.”

Ako je netko uz pomoć liječnika utvrdio da mu žgaravicu definitivno uzrokuje premalo kiseline, kiseline u jabučnom octu mogu biti od pomoći. Zapravo, jedno istraživanje je utvrdilo: “Iako nije statistički značajno, čini se da pijenje organskog octa ublažava simptome žgaravice kod nekih osoba, međutim, čini se da je taj učinak trajao samo prvih 60 do 75 minuta.”

Zašto (možda) djeluje?

Jabučni ocat sadrži octenu kiselinu, jabučnu kiselinu, pektin i enzime. Vojdani kaže da kiselina može pomoći u razgradnji i probavi hrane u želucu, pomažući joj da se isprazni u tanko crijevo, sprečavajući stvaranje rezervi te tako sprječava žgaravicu. No svakako ga prije razrijedite vodom jer je jabučni ocat sam po sebi previše kiseo da biste ga samog pili.

Osim toga, probiotičke prednosti jabučnog octa mogu pomoći uravnotežiti bakterije u mikrobiomu crijeva, poboljšavajući probavu i neizravno smanjujući žgaravicu, objašnjava Vojdani.

“Ova se teorija općenito odnosi na ljude koji imaju blagi refluks ili premalo želučane kiseline. Međutim, kod većine s ozbiljnim ili trajnim gastritisom ili upalom, ovaj ocat može pogoršati žgaravicu”, objašnjava Schehr.

Ako ne uspije smiriti žgaravicu, postoje i druge prednosti jabučnog octa:

1. Dobar je za crijeva

“Tehnički, jabučni ocat nije probiotik, ali treba ga smatrati probiotičkom hranom”, tvrdi gastroenterolog Marvin Singh. Budući da prolazi kroz proces fermentacije, jabučni ocat sadrži dobre bakterije koje mogu pomoći uravnotežiti bakterije u crijevima i podržati zdravu probavu.

2. Može vam pomoći u upravljanju šećerom u krvi

Jeste li ikad primijetili kako nakon što pojedete obrok bogat ugljikohidratima ili šećerom, imate podnevni energetski krah? To može biti uzrokovano skokom šećera u krvi tijekom jela i kasnijim padom. Jabučni ocat u tom slučaju može pomoći stabilizirati te razine.

Istraživanje objavljeno u Journal of Academy of Nutrition and Dietetics otkrilo je da su ljudi koji su pili jabučni ocat nakon što su pojeli obrok s visokim glikemijskim indeksom imali nižu razinu šećera u krvi nakon obroka od onih koji to nisu učinili.

3. Može smanjiti apetit

Nema izravnih dokaza da jabučni ocat može dovesti do gubitka kilograma. Međutim, istraživanja pokazuju da octena kiselina može povećati osjećaj sitosti, što umanjuje apetit i neizravno može pomoći u kontroli tjelesne težine.

Na kraju ipak postoji šansa da bi vam jabučni ocat mogao pomoći smanjiti žgaravicu, naravno, ovisno o uzroku. Sve dok pretjerano ne proizvodite želučanu kiselinu, nema stvarnog rizika da ne isprobate potencijalne blagodati octa. Ako pak imate previše kiseline u želucu, najbolje ga je izbjegavati. Umjesto toga, Vojdani preporučuje druge prirodne lijekove, poput ekstrakta korijena bijelog sljeza, mastike i probiotika. Također ćete trebati izbjegavati ili umjereno jesti kiselu, začinjenu ili slatku hranu, kao i alkohol i kavu, kako piše Mind Body Green.

IZVOR: 24SATA.HR