Petominutna jednostavna vježba za otpuštanje stresa

by | 4 studenoga, 2020

Stres je pojam koji se danas sve češće koristi, a mnogima je obilježio 2020. godinu. Stresne situacije remete psihofizičko funkcioniranje ljudi, stoga nije ni čudno što kada smo pod stresom ne možemo normalno obavljati uobičajene aktivnosti.

S obzirom na to da utječe na čovjeka i čovjekov organizam u potpunosti, ne čudi činjenica da stres utječe na disanje. Naime, za stresnih situacija čovjekovo je disanje plitko. Instruktorica joge i učiteljica meditacije Pilin Anice za MBG podijelila je jednostavnu i kratku vježbu koja pomaže otpustiti stres te pokrenuti tijelo. Tajna ove vježbe je u takozvanom “trodijelnom disanju” te pokretima ruku pomoću kojih se stimulira simpatikus te se tako povećava razina kisika u krvi. Ovu jednostavnu vježbu možete raditi u bilo koje doba dana, u trenucima velike napetosti, ako se probudite usred noći, no Anice preporučuje započeti dan ovom vježbom kako biste kroz isti išli poletnije i smirenije.

Vježba za otpuštanje stresa

1. Stanite uspravno, stopala neka su vam u širini ramena i paralelna jedno s drugim. Ruke su spuštene uz tijelo, a koljena lagano savijena.

2. Udahnite 1/3 kapaciteta pluća kroz nos, a ruke podignite ispred sebe, u ravnini s ramenima te paralelno jedna s drugom.

3. Udahnite 2/3 kapaciteta pluća kroz nos. Ruke raširite poput krila i neka budu u ravnini s ramenima.

4. Udahnite do kraja. Podignite ruke iznad glave, tako da budu paralelne jedna s drugom te da dlanovi budu okrenuti jedan prema drugom.

5. Otvorite usta te izdahnite u potpunosti, tako što ćete ispustiti “HAAA” iz usta. Savite koljena dodatno, trup nagnite prema naprijed, tako da vam prsa diraju koljena, a ruke spojite iza listova.

Anice naglašava kako je bitno pronaći vlastiti tempo, raditi u miru te se nikako ne naprezati. Isto tako, ako ste imali ozljede glave ili očiju, ne biste trebali raditi vježbu te je trebate prestati raditi ako vam se počne vrtjeti u glavi.

Foto: L B /Unsplash