
Sve više mladih žena obolijeva od raka. Evo kako možete smanjiti rizik
Ponekad nam se čini da nikad prije nije bilo toliko čestih slučajeva raznih vrsta oboljenja, posebice raka kod žena. Pri tome, rak dojke je najčešć...
Ne možemo ne prizvati u sjećanje filmske prizore ili prizore iz serija gdje svjedočimo jednom soficiticiranom čajnom ritualu, predivnim porculanskim šalicama i elegantnom pijenju biljnih čajeva. Čajni rituali nisu samo puko ispijanje čajeva, već trenutak da usporimo, uživamo i budemo u sadašnjem trenutku. Dio su nekih kultura poput japanske ili, pak, britanske, gdje je podne rezervirano za uživanje u omiljenoj šalici čaja. Obično uz čaj dodamo i koji čajni keksić, a dodatno opuštanje uz knjigu uistinu se čini kao čarobni trenutak u koji bismo sada najradije uronili.
I same možemo napraviti vlastiti čajni ritual da bismo se uzemljile i smirile misli. No u vezi toga dobro je naučiti i kako pripremati čajeve. Ono što većina radi je to da samo kipućom vodom prelije čaj, pričeka nekoliko minuta, izvadi filter vrećicu ili procijedi čaj te ga zasladi. Međutim, priprema čaja razlikuje se od vrste do vrste te ovdje mislimo na prave čajeve poput zelenog ili pojedinih biljnih čajeva.
Benefiti zelenog čaja već su nam poznati. Bogat je antioksidansima, a najbolje ga je piti tijekom jutra ili u podne budući da sadrži kofein. Važno je da se zeleni čaj ne pije na prazan želudac jer bi tanini mogli iritirati želudac kod osjetljivijih osoba. Također, ako patite od niskog željeza, pričekajte dva sata nakon što ste pojeli obrok bogat željezom da ne bi utjecao na njegovu apsorpciju. Ako želite kvalitetan zeleni čaj, birajte onaj iz rinfuze gdje su listići cijeli te ih možete rifunzirati do tri puta.
Prelijte listiće zelenog čaja vodom koja nema više od 80 °C, a nakon jedne do tri minute procijedite ga. Cijeli listići čaja imat će bolju aromu. Ako koristite filter vrećice, svakako izbjegavajte one plastične te obratite pozornost na to je li ambalaža ekoproizvodnje.
Listovi crnog čaja mogu se rifunzirati do dva puta te slobodno koristite kipuću vodu, a procijedite ga nakon tri do pet minuta.
Za žuti čaj vrijede pravila kao i za zeleni. Prelijte ga vodom koja nema više od 80 °C, nakon tri minute ga procijedite, a listiće možete rifunzirati još dva puta.
Kvalitetan čaj prepoznat ćete po tome što se može više puta preliti vrućom vodom, odnosno rifunzirati, a da pritom ne gubi brzo okus.
U konačnici, bijeli čaj je najblaži budući da sadrži manje kofeina od zelenog i crnog. Prelijte bijeli čaj vodom temperature do 85 °C, a nakon tri do četiri minute ga procijedite.
Čaj koji je doživio pravu revoluciju kao zamjena za kavu jest matcha čaj koji zahvaljujući L-teaninu usporava apsorpciju kofeina pružajući energiju dulje vrijeme. Za njime će rado posegnuti studenti i svi oni kojima je potrebna dobra koncentracija za učenje i posao.
Jednu žličicu matcha praha prelijte s oko 80 mililitara vode koja ne prelazi više od 85 °C. Potom se matcha čaj u obliku slova W miješa bambusovom metlicom dok ne postane pjenast. Pri tome se voda ulijeva postupno.
Matcha čaj pije se ujutro, a bit će dobar i kao preworkout piće. Unos ograničite do dvije šalice dnevno. Također, matchu nemojte piti na prazan želudac i nemojte konzumirati više od dva ili tri grama dnevno.
Čaj od lavande idealan je u večernjim satima, pomaže kod anksioznosti i stresa. Jednu žličicu cvjetova lavande prelijte vodom do 90 °C, a nakon sedam minuta procijedite čaj. Ako želite bolji utjecaj na san, pomiješajte ju s kamilicom.
Ako pripremate čaj od kamilice, vrijede ista pravila kao i za čaj od lavande, no čaj od kamilice poklopite da biste zadržali eterična ulja.
Čaj od mente idealan je za svjež dah, a nakon obroka pomoći će u probavi. Možete preliti jednu žličicu suhih listića mente ili nekoliko svježih kipućom vodom te ga procijedite nakon pet minuta. Idealno će se slagati s đumbirom i limunom.
Čaj od hibiskusa bogat je vitaminom C, a dobar je izbor za smanjenje tlaka i očuvanje srca. Ako patite od niskog tlaka, preskočite čaj od hibiskusa. Priprema se na jednak način kao i prethodni biljni čajevi.
Čaj od đumbira odličan je kad putujemo jer će pomoći kod mučnine. Nije za svakoga, posebice ne za osobe osjetljivog želuca. No, zbog svojih benefita, sasvim je preporučljiv kod zdravih osoba. Svježi korijen đumbira dostupan je gotovo u svakoj većoj trgovini. Odrežite nekoliko manjih kriški đumbira tako da stanu u čajnu žličicu. Prelijte ih kipućom vodom. Ako želite jači okus, procijedite ga nakon 10-15 minuta.
Foto: Unsplash, Pexels
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Svoje je novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.