Ovo su prednosti crnog čaja za koje mnogi ne znaju

by | 20 rujna, 2020

Često se sluša o koristima zelenog čaja, ali i crni ima svojih aduta. Osim što smanjuje rizik od srčanog udara, može vam pomoći i u suzbijanju smrada stopala. Uz to, smanjuje i rizik od dijabetesa.

Bolji rad srca

Čini se da konzumiranje crnog čaja može pomoći u radu srca te tako smanjiti rizik za moždani udar i druge bolesti, posebno ako pijete nekoliko šalica dnevno. Studije pokazuju da oni koji piju oko tri ili više šalica crnog čaja na dan mogu smanjiti rizik od moždanog udara i do 21 posto. Možete naizmjenično piti zeleni i crni čaj tijekom tjedan dana, tako da možete imati drukčiji okus svaki dan.

Uklonite miris stopala

Čini se da crni čaj zapravo može riješiti vonj s vaših nogu zbog taninske kiseline koja je prisutna u njemu. Uklanja sve bakterije zbog kojih vaša stopala imaju taj neugodan miris, a također može zatvoriti pore tako da ćete se manje znojiti, što će minimalizirati i miris. Da biste koristili ovaj kućni lijek, kuhajte dvije vrećice čaja u litri vode 15 minuta. Nakon toga uklonite vrećice, a čaj razrijedite s dvije četvrtine vode. Otopinu ostavite da se malo ohladi prije natapanja stopala 15 minuta do pola sata. To biste trebali raditi svakodnevno dok miris ne nestane.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Jedno je istraživanje pokazalo da su stariji ljudi na mediteranskim otocima bili pod malim rizikom da obole od dijabetesa zbog stalne konzumacije crnog čaja. Često su pili šalicu ili dvije ovog čaja svakodnevno, a dokazano je da je učinkovit u sprečavanju nastanka dijabetesa tipa 2.

Pojačava vaš imunološki sustav

Pomaže u jačanju vašeg imunološkog sustava jer ima visok kapacitet radikalne apsorpcije kisika.

Ublažava stres

To je zato što crni čaj sadrži L-teanin koji vam pomaže da pređete u opušteno i smireno stanje. Pijenje crnog čaja može sniziti razinu kortizola, tako da ćete imati bolji nadzor nad razinom stresa. Konzumirajte umjerenu količinu ovog čaja svakodnevno i osjetit ćete veliko poboljšanje u smanjenoj razini stresa.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Thought Catalog on Unsplash