Matcha čaj: Odabir, priprema i recepti zbog kojih ćete se zaljubiti u ovu supernamirnicu

by | 26 srpnja, 2022
matcha latte

Vjerujemo da ste dosad već čuli, pa i probali matcha čaj. Ovaj iznimno zdrav (i vrlo fotogeničan) napitak posljednjih je godina sve popularniji čak i na našem području, a osnovni razlog za to leži upravo u zdravstvenim koristima matcha čaja.

O osnovnim zdravstvenim koristima matche već smo vam pisali, no nije naodmet ponoviti ono najbitnije, jer ipak je riječ o jednoj od najmoćnijih supernamirnica koja s pravom uživa svojih pet minuta. Kako ne bismo ništa važno izostavili, u pomoć smo pozvali Maju Blažević, vlasnicu well-being brenda Materia, koji promovira uravnotežen lifestyle i dugovječnost kroz funkcionalne proizvode i ljubav prema sebi te nam na domaće tržište donosi i iznimno kvalitetan matcha čaj. Maja je brend Materia pokrenula paralelno s dugogodišnjom karijerom u jednoj od međunarodnih konzultantskih kuća. Naime, kao zaposlena mama troje djece i pomajka još troje djece, uvijek je u potrazi za inteligentnim proizvodima za potporu hektičnom i ubrzanom stilu života. Kroz nekoliko mjeseci Maji se, nakon karijere u PR svijetu, pridružila sestra Zrinka, i sada zajedno grade Materia priču. 

Maja i Zrinka otkrile su nam kako prepoznati kvalitetnu matchu i na što paziti kod odabira, na koje sve načine možemo koristiti matcha čaj, a s nama su podijelile i nekoliko recepata uz pomoć kojih ćete kod kuće baš uvijek napraviti savršeni matcha latte. 

materia matcha

Zrinka i Maja Blažević

Što je matcha?

Matcha je zeleni čaj u prahu, poznat i kao čarobni napitak koji se koristi stoljećima na Dalekom istoku, a danas se smatra jednom od najmoćnijih supernamirnica. Matcha je cijeli list čaja koji se konzumira samljeven – kada se doda u vodu – pijemo čistu biljku i u sebe unosimo sve njezine dobrobiti. Matcha je odlična i zdrava alternativa kavi iz razloga što sadrži kofein, koji djeluje blagotvornije na naš organizam od kofeina iz kave. Kofein iz matche apsorbira se kroz duži period u našem organizmu, i to zahvaljujući aminokiselini pod nazivom L-teanin. Kofein i L-teanin čine ultimativni power couple, jer njihova kombinacija rezultira sporijom apsorpcijom kofeina, zbog čega se osjećamo energično dulje vremena, bez popratnog osjećaja tjeskobe ili anksioznosti.

Najvažnije zdravstvene koristi matcha čaja

Matcha je proglašena jednim od najzdravijih napitaka na svijetu, s brojnim benefitima:

– puna je antioksidanasa, vlakana i klorofila
– bogata je vitaminima C, A, B6, K, te mineralima selenom, kromom, cinkom, magnezijem, kalcijem, željezom, kalijem, fosforom i bakrom
– prirodni je dodatak za mršavljenje
– alternativa kavi bez osjećaja nervoze
– smiruje um i opušta tijelo
– blagotvorna je za srce
– pomlađuje i osvježava kožu
– podiže raspoloženje i može pojačati koncentraciju
– trenutno smanjuje razinu kolesterola i glukoze u krvi
– ima antikancerogena svojstva.

matcha čaj

Kako prepoznati kvalitetnu matchu i na što pripaziti kod odabira?

Kvaliteta matche izuzetno je važna jer ako koristimo matchu niže kvalitete i sumnjivog podrijetla, bit ćemo zakinuti za brojne benefite koje donosi za organizam, ali i za njezin poseban, umami okus. 

Najvažnije karakteristike kvalitetne matche su:

– Zemlja podrijetla – najkvalitetnija matcha dolazi iz Japana, a rodno mjesto matche je Uji regija kraj Kyota, otkud dolazi i Materia matcha. Područje otkud potječe iznimno utječe na kvalitetu matche, posebice jer se radi o jedinstvenoj kombinaciji klime, tla i višestoljetne tradicije lokalnih farmera koji ju uzgajaju. 

– Cijena – cijene premium matche vrhunske kvalitete kreću se između €25 i €35 za pakiranje od 30 g. Cijena kvalitetne matche se može činiti dosta visoka, ali kad uzmemo u obzir što unosimo u sebe i što nam sve pruža, razmislimo da li je tako. 

– Boja – matcha visoke kvalitete ima vibrantnu, žarkozelenu boju. Što je boja intenzivnije zelena, to je matcha kvalitetnija te bogatija antioksidansima i hranjivim tvarima. Matcha lošije kvalitete imat će zagasitozelenu boju, ponekad sa žućkastom i smećkastom nijansom.

– Okus – okus kvalitetne matche prirodno je slatkast, sa suptilnom gorčinom koju bismo mogli usporediti s onom od tamne čokolade. Kaže se da kvalitetna matcha ima tzv. umami okus, koji hrani daje posebnu primamljivost. Za umami okus u matchi zaslužne su aminokiseline. Što je matcha kvalitetnija i što je veći sadržaj aminokiselina – to je matcha bogatija umami okusom. Matcha lošije kvalitete s druge strane imat će oštar i gorak okus. 

– Pjenica – matcha lošije kvalitete neće se pjeniti tako lijepo i jednostavno poput matche visoke kvalitete. Bitno je da se može stvoriti kremasti sloj pjenice na vrhu napitka, bez grudica. 

Aftertaste – za razliku od matche niže kvalitete, visokokvalitetna matcha imat će imat duži i slasni aftertaste, koji će nas doslovno tjerati da poželimo otpiti sljedeći gutljaj.

matcha čaj

Na koje sve načine možemo pripremati matcha čaj?

Matcha je svestrana namirnica koja se može koristiti na brojne načine. Najklasičnija varijanta je forma čaja, u kojoj se matcha prah pomiješa s vodom, i kao matcha latte, u kojoj se dodaje mlijeko po želji, najčešće plant-based. Za ljeto je super napitak matcha limunada ili matcha cijeđena naranča, a za popodneva i večeri razne varijante matcha koktela. Matcha Sour, Magic Margerita ili Matcha Spritz samo su neki od koktela koji su osmislili naši HoReCa partneri. 

Također, matcha izvrsno paše i u desertima, pogotovo palačinkama, sladoledu ili tiramisuu. Može se i umiješati u tijesto, recimo za matcha pizzu ili matcha tjesteninu. Mogućnosti su razne, važno je samo biti kreativan prilikom osmišljavanja jela. 

Na što treba paziti kod pripreme matche?

Za početak, važno je da koristimo kvalitetnu matchu, koja dolazi iz Japana. Temperatura vode bi trebala biti oko 80 °C, ali može biti između 60 i 90 °C. Važno je da se ne stavi previše matcha praha (cca 1g po porciji). Za pripremu je najbolje koristiti bambusovu metlicu, odnosno matcha whisk, koji će s lakoćom rastopiti prah u vodi i napraviti lijepu pjenicu. Ako pripremamo latte varijantu, preporuka je da se stavi plant-based mlijeko. S obzirom na to da je zdravije, okusom više pristaje uz matchu, a i ne sadrži kalcij, za razliku od kravljeg mlijeka. Naime, kalcij blokira apsorpciju hranjivih tvari iz matche u ljudskom organizmu, stoga ne možemo iskoristiti njezin puni potencijal.  

Kako pripremiti matchu – čaj, matcha latte i iced matcha latte

matcha čaj

Matcha čaj 

Osnovni recept za pripremu matche je forma čaja, kako ju Japanci najčešće konzumiraju. Vrlo je jednostavan: u široj šalici ili manjoj zdjelici pomiješamo 1 g matcha praha s malo vruće vode, pomiješamo pomoću bambusove metlice, te dodamo još vode, da bude sveukupno 2 dl napitka. 

matcha latte

Matcha latte

Matcha latte kremastija je verzija originalnog napitka s matchom u koji, osim vode i matcha praha, ide mlijeko i med po želji. 

Sastojci: 

1g matcha praha 

1,5 dl vruće vode 

0,5 dl mlijeka 

1 žličica meda ili malo agavinog sirupa (po želji)

Priprema:

Zagrijati vodu na otprilike 80 °C. Važno je da ne proključa kako se ne bi izgubile nutritivne vrijednosti. 

U širu šalicu ili zdjelicu staviti 1 g matcha praha te ga preliti s malo vruće vode. Pomoću metlice (matcha whisk) dobro izmutiti prah s vodom dok se prah potpuno ne rastopi i ne stvori lijepa pjenica na vrhu.

Potom preliti mješavinu matche i vode u šalicu u kojoj ćete servirati svoj napitak, dodati ostatak vode i zagrijano mlijeko. Ako imate kod kuće milk fother ili električni pjenjač, odlično će poslužiti za super kremasto mlijeko. Na kraju po želji dodati malo meda ili agavinog sirupa. 

matcha čaj

Iced matcha latte

Iced matcha latte idealan je napitak za vruće dane jer pruža potrebno osvježenje, a istovremeno je ukusan i super zdrav. Za njegovu pripremu potrebno je svega nekoliko minuta, a kao stvoren je za popodnevni pick-me up moment. 

Sastojci:

0,5 dl tople vode – idealna temperatura vode je 80 stupnjeva

1 g Materia matche

1,5 dl mlijeka – možete koristiti bilo koje biljno mlijeko, a naša preporuka su zobeno ili kokosovo 

1 žličica meda ili malo agavinog sirupa – po želji 

led 

Priprema:

U širu šalicu ili zdjelicu staviti 1 g matcha praha te ga preliti s malo vruće vode. Metlicom (matcha whisk) dobro izmutiti matcha prah s vodom, dok se prah potpuno ne rastopi i ne stvori lijepa pjenica na vrhu. Za slađu varijantu, u mješavinu vode i matche dodati malo meda ili agavinog sirupa. Napuniti visoku prozirnu čašu ledom i uliti 1,5 dl mlijeka te na to dodati mješavinu matche i vode.

Zašto je posebna Materia matcha?

Materia matcha posebna je iz nekoliko razloga. Ponajprije, zato što dolazi izravno s farme visokocijenjenog proizvođača iz Uji regije u Kyotu, poznate i kao rodno mjesto japanske matche, ali i mjesto otkud carska obitelj iz Japana nabavlja svoju matchu. Izrađena je od najfinijih, ručno ubranih tencha listova, koji se posebnim, tradicionalnim tehnikama, u pažljivo i strogo kontroliranom okruženju, melju do finog i sitnog zelenog praha. Na taj način sačuvaju se svi hranjivi sastojci i nastaje čista i kvalitetna matcha. Intenzivno je zelene boje, što ukazuje na visok postotak klorofila i antioksidansa, a okus joj je sladak i ugodan, toliko da svakim gutljajem poželiš otpiti još jedan. 

Gdje sve možemo isprobati i/ili pronaći Materia matchu?

Materia matcha može se popiti na brojnim lokacijama u Zagrebu, poput Luta Coffee Shop, Broom44, Jolie Petite Patisserie, A Most Unusual Garden, Velvet, Bread Club, Hemingway, Egoist bar, Figa Garden, Amelie, Park Cafe i Vidikovac Maksimir, KIC, Torte i to, Takenoko, Magnolia, Come to Mama, Hotel Esplanade, Mr. Fogg, Hugo’s, Manos by Ivana, Orlando fitness itd. Tu su još i Hilton Costabella Spa & Resort na Kvarneru, Cacao i Kavana Grad u Rijeci, Coffee & Cake i Hedonist u Zadru, Maka Maka, Hotel Park i pizzeria Basta u Splitu, Hotel Rixos u Dubrovniku, Hotel Park i Aperitivo bar Circolo u Rovinju, beach barovi Manuel i Insula na Krku, Boutique Camping Bunja, Beer & More i Biomania na Braču, Fabrika na Visu, Hotel Bellevue na Lošinju, Medina Škrinja u Varaždinu, Garden Cafe u Zaprešiću te Kazališna kavana, Mars i Golden pub u Karlovcu. 

matcha čaj

Foto: Foxys_forest_manufacture, Arx0nt/iStock/Getty Images Plus, Ino Zeljak