Matcha čaj sve je popularniji. Evo što trebate znati o njemu

Ovaj napitak privukao je golemu pažnju, a evo i zašto

by | 20 srpnja, 2021
Matcha čaj

Matcha zeleni čaj je termin koji se sve više spominje, a kako se točno radi i koji su njegovi benefiti, saznajte u nastavku.

Matcha doslovno znači “čaj u prahu“, a ovaj napitak zapravo se pripravlja od samljevenih listova zelenog čaja koji se prelijevaju vrelom (ne ključalom!) vodom. Osim toga, matcha se može koristiti i u prehrani, pa se često od ovog čaja rade pite, muffini, smoothiesi, poslastice, puding i razni preljevi i umaci.

Beneficiji matcha čaja

Sâm čaj radi se od biljke najbolje kvalitete. Listovi se ručno beru i suše, a zatim se melju kamenom. Stoga, ovaj čaj ima više hranjivih nutrijenata od klasičnog zelenog čaja. (Pročitajte: Plavi čaj je novi TikTok trend. Evo što znamo o njemu)

Matcha je bogat antioksidansima pod nazivom polifenoli, koji štite od srčanih oboljenja i raka. Uz to, ovaj antioksidans regulira razinu glukoze u krvi, kao i krvni tlak, a djeluje i kao anti-age sredstvo.

Ovaj čaj sadrži i polifenol pod nazivom EGCG koji ubrzava metabolizam i usporava rast stanica raka.

Budući da se proizvodi od cijelih listova, šalica ovog napitka sadrži skoro jednak nivo kofeina kao šalica kave. Ali, zahvaljujući teaninu, nakon konzumiranja matcha čaja ne osjećate napetost. Ipak, preporuka je da ne pijete ovaj napitak najmanje šest sati prije odlaska u krevet ako želite kvalitetan san.

Kad je riječ o okusu, ovaj napitak je specifičan i poprilično jak. Neki ga čak uspoređuju s travom ili špinatom, pa mnogi imaju tendenciju zasladiti matcha čaj, dok drugi pak dodaju i mlijeko.

Matcha čaj – oprez

Čak i kad se uzgaja organski, zeleni čajevi generalno sadrže olovo, koje biljka apsorbira iz okoline. Matcha čaj stoga sadrži i do 30 % više olova od običnog zelenog čaja, jer se ovaj metal, kad je biljka u pitanju, najviše zadržava u lišću. (Pročitajte: Kockice leda od kave genijalan su trik koji ćemo posuditi s TikToka)

Savjet je da ne pijete više od jedne šalice matcha čaja dnevno!

 

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs

Foto: AnnaPustynnikova/iStock/Getty Images Plus