Plavi čaj je novi TikTok trend. Evo što znamo o njemu

Čaj magične plave boje zaludio je TikTok, ali imali on zdravstvenih beneficija?

by | 5 srpnja, 2021
plavi čaj

Najnoviji TikTok trend za kojim su poludjele influencerice je plavi čaj, a kako on dobiva ovu magičnu boju i ima li zdravstvenih beneficija, otkrivamo u nastavku.

Što je plavi čaj?

Plavi čaj predstavlja biljni napitak bez kofeina, koji se radi od biljke poznate pod nazivom leptir grašak (lat. Clitoria ternatea). Zbog pigmenata koji se nalaze u cvijetu ove biljke, napitak dobiva magičnu plavu boju. (Pročitajte: Kockice leda od kave genijalan su trik koji ćemo posuditi s TikToka)

Ono što je malo poznato jest to da se i prije TikTok slave plavi čaj stoljećima pio u zemljama Južne Azije, poput Tajlanda i Vijetnama, a pije se i u vrućim i hladnim varijantama. Tradicionalno, ovaj čaj dio je kineske i ayurvedske medicine, a osim toga što se konzumira kao napitak, ova biljka koristi se i u pripremi jela, poput kolača od riže.

@cristina_yinChanging colour tea ( 🦋 🍵) #butterflypeaflower #butterflypeatea #aesthetics #aesthetic #cottagecore #tea #purpledrink #bluedrink #bluetea #purpletea♬ v.nurmi playin da guitar – Vincent Nurmi

Zdravstvene koristi plavog čaja

Plavi čaj sadrži antioksidanse i antocijane (pigmente plave boje) koji su se pokazali djelotvornima u smanjenju rizika od bolesti poput karcinoma, dijabetesa i srčanih problema. Ovaj napitak, naime, uklanja slobodne radikale i štiti tijelo od oksidativnog stresa.

Antocijani također uklanjaju visoku razinu glukoze u krvi pa samim time smanjuju rizik i od dijabetesa tipa 2. Istraživanja su pokazala da ovaj moćan pigment poboljšava elastičnost arterija te smanjuje rizik i od srčanog udara. (Pročitajte: Jaja s pesto umakom su posljednji hit na internetu, a mi nemamo ništa protiv)

Kako se konzumira plavi čaj?

Plavi grašak moguće je nabaviti u bolje opremljenim prodavaonicama zdrave hrane, a u najvećem broju slučajeva dolazi u kombinaciji s limunskom travom ili šipkom.

Osim čaja, plavi grašak možete konzumirati i u vidu koktela ili pak kao dodatak limunadi ili drugom prirodnom voćnom soku.

plavi čaj

Tekst: Natural Health, lepotaizdravlje.rs

Foto: Rimma_Bondarenko/iStock via Getty Images Plus