
Prestanite pričati: Iscjeljujuća moć tišine i njezine blagodati za tijelo i um
Ponekad je potrebno ogrnuti se tišinom, kao vunenim šalom, da biste otkrili bujicu informacija za koje možda niste ni znali da postoje.Često tr...
Poželjet ćete ih piti svaki dan!
Iako su kod nas najčešće dostupne sušene brusnice ili čak smrznute, ponekad imamo sreće naletjeti na sirove brusnice. Ove crvene bobice kiselkastog okusa zaslužuju mjesto u našoj prehrani zbog brojnih zdravstvenih prednosti, a jednako su dobre za pripremu zimskih napitaka koji će zamirisati cijelom prostorijom.
Sirove brusnice na sto grama sadrže manje od 50 kalorija, sadrže esencijalan C vitamin, ali i antioksidanse u koji se također ubraja vitamin C. Brusnice su već naveliko poznate po dobrom utjecaju na mokraćni sustav, međutim jednako su dobre za srce i krvožilni sustav. Pridonose i sniženju lošeg LDL kolesterola, jačaju imunološki sustav, a dobra vijest je ta da i pridonose oralnoj higijeni boreći se protiv bakterija.
Suhe brusnice sadrže više šećera u odnosu na sirove, no dobre su kao dodatak jelima i za pripremu čaja. Međutim, sirove brusnice pružaju puni okus kada ih skuhamo, a evo nekoliko ideja koje ukusne napitke možete napraviti, a bit će odlična pomoć u zaštiti imuniteta.
Važno je naglasiti kako se sirove brusnice ne konzumiraju i potrebno ih je skuhati. Osobe koje uzimaju određene lijekove za zgrušavanje krvi prije konzumacije brusnica trebaju se posavjetovati sa stručnjakom. Osobe s osjetljivim želucem trebaju procijeniti hoće li im brusnice zbog kiselosti pogoršati stanje. Za sve zdrave osobe brusnice su odlične za zdravlje.
Ovaj zimski napitak sam i sama isprobala te sam se oduševila okusom, pitkošću i mirisom ovoga napitka. Brzo i lako se priprema, a cijeli stan je mirisao na najljepše zimske note.
Za ovaj napitak treba vam jedna šalica sirovih brusnica, cijeđeni sok jedne naranče, štapić cimeta, nekoliko kriški slatke jabuke i pola žličice nasjeckanog svježeg đumbira.
Brusnice operite prije kuhanja. U lončić ulijte narančin sok, dodajte cimet štapić, kriške jabuke, đumbir i brusnice. Ulijte oko litru do litru i pol vode ta zakuhajte. Kada zavrije, smanjite vatru i ostavite da se kuha do deset minuta. Brusnice se trebaju raspuknuti, a to ćete imati i prilike čuti. Nakon što je napitak kuhan, procijedite ga. Kad se malo ohladi, dodajte žličicu meda i uživajte.
Zvijezda zimske kuharice su nezaobilazni topli začini poput klinčića, đumbira, muškatnog oraščića, anisa, cimeta. Osim što pridonose božanstvenom okusu te mame svojim mirisom, ovi začini su bogati antioksidansima stoga ih iskoristite u ovim napicima.
Ponovno će vam trebati šalica opranih sirovih brusnica, pola žličice mljevenog cejlonskog cimeta, 3 klinčića, sok jedne cijeđene naranče te ribana korica polovice naranče, komadić svježeg đumbira i prstohvat muškatnog oraščića. Ako koristite koru naranče, vodite računa o tome da je naranča ekoproizvodnje, bez zaštitnih sredstava na kori. Naime, takva kora nije za konzumaciju.
U lončić ubacite brusnice, začine i narančinu koru. Ulijte oko jednu litru vode i zakuhajte. Kad zavrije, kuhajte oko deset minuta dok se brusnice ne raspuknu. U tom slučaju smanjite malo temperaturu. Kad se malo ohladi, dodajte narančin sok i med.
Limun je još jedna zvijezda u katalogu zimskih namirnica za imunitet, a ako vam je dosadilo koristiti limun samo za čaj ili jutarnju vodu s limunom, ubacite ga u ovaj zimski napitak.
Pored jedne šalice opranih brusnica dodanih u lončić, dodajte ponovno štapić cimeta, komadić đumbira, dva komada klinčića, prstohvat muškatnog oraščića, ribanu koricu polovice eko limuna i dvije do tri kriške limuna.
Prelijte vodom, zakuhajte, smanjite temperaturu kad proključa i pustite da se kuha barem deset minuta dok se brusnice ne raspuknu. Nakon što se napitak ohladi, procijedite ga, dodajte med i po želji krišku svježeg limuna.
Za dašak luksuza i odličan način kako iznenaditi goste je napitak od brusnice s vanilijom. U lončić ubacite šalicu sirovih opranih brusnica, sok jedne naranče te ribanu koricu polovice ekonaranče, jednu mahunu vanilije, jedan zvjezdasti anis i štapić cimeta, prstohvat kardamoma. Ulijte vodu i zakuhajte. Kad proključa, smanjite temperaturu i kuhajte još deset minuta dok se brusnice ne raspuknu. Ako nemate mahunu vanilije, dodajte umjesto toga žličicu ekstrakta od vanilije. Procijedite, pustite da se malo ohladi te zasladite s malo meda ili javorovog sirupa.
Foto: Pexels
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Svoje je novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.