Četiri najbolje dijete za mršavljenje za žene iznad 50+

by | 26 rujna, 2023
dijete za mršavljenje iznad 50+

Gubitak kilograma uobičajeni je  zdravstveni cilj u mnogim razdobljima života, posebice ženama, ali kad uđete u srednje godine, važno je povećati tjelesnu aktivnost i smanjiti unos kalorija jer se vaš metabolizam prirodno usporava, kosti slabe i gubite mišiće.

Bitno je osigurati da jedete dovoljno prave zdrave hrane, uključujući namirnice pune proteina i vlakana.

Hranjiva prehrana posebno je važna ako uzmete u obzir da starenje znači kako ste osjetljiviji na kronične bolesti poput dijabetesa tipa 2, artritisa, srčanih bolesti, demencije i raka, prema izvještaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Osim odabira najbolje, najodrživije prehrane, stručnjaci potiču i prakticiranje zdravih navika kao što su bilježenje hrane i kontrola porcija. 

Iako ne postoji univerzalna dijeta koja će odgovarati svima, posebno nakon 50. godine života, postoje neki pristupi prehrani koji se često preporučuju za održavanje zdrave tjelesne težine i općeg zdravlja u toj dobi.

Pročitajte: Proglašena je najbolja dijeta za 2023. godinu prema ocjenama stručnjaka 

dijete za mršavljenje iznad 50+

Dijete za mršavljenje za one iznad 50+

DASH dijeta

DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dijeta usmjerena je na smanjenje krvnog tlaka i poboljšanje općeg zdravlja srca. Ova dijeta temelji se na konzumaciji voća, povrća, nemasnih mliječnih proizvoda, integralnih žitarica, ribe, peradi i orašastih plodova.

“Ova dijeta ne samo da pomaže pojedincima u boljem upravljanju krvnim tlakom već ima i sposobnost pomoći ljudima da izgube na težini, kao i da poboljšaju svoje cjelokupno zdravlje i dobrobit. Razlog zašto je ova dijeta izvrsna za osobe starije od 50 godina koje žele skinuti koji kilogram je taj što stavlja naglasak na zdrave makronutrijente i mikronutrijente dok ograničava vrste hrane koje mogu dovesti do kroničnih bolesti”, kaže nutricionistkinja Lisa Young za eatthis.com.

Ova dijeta postavlja naglasak na unosu namirnica koje podržavaju zdrav krvni tlak i cjelokupno srčano zdravlje te ograničava unos soli (natrija) na otprilike 2.300 mg dnevno, s ciljem smanjenja rizika od visokog krvnog tlaka. Također, DASH dijeta potiče konzumaciju cjelovitih žitarica, kao što su smeđa riža, integralna tjestenina i zobene pahuljice, umjesto rafiniranih žitarica.

Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta promovira unos voća, povrća, maslinovog ulja, ribe, orašastih plodova i integralnih žitarica. Također je povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i poboljšanom dugovječnošću.

“Istraživanja su pokazala da mediteranska prehrana može pomoći u smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti i metaboličkog sindroma, podržava zdravu razinu glukoze u krvi, krvni tlak i kolesterol te može podržati zdravu težinu”, objašnjava Young.

Ova dijeta postala je poznata po svojim potencijalnim zdravstvenim prednostima i sposobnosti smanjenja rizika od različitih bolesti, uključujući i srčane bolesti, dijabetes tipa 2 i nekih oblika raka.

dijete za mršavljenje iznad 50+

Veganska ili vegetarijanska prehrana

Veganska prehrana isključuje sve životinjske proizvode, dok vegetarijanska prehrana dopušta mliječne proizvode i jaja. Ove prehrambene opcije mogu biti korisne za održavanje zdrave tjelesne težine i smanjenje rizika od određenih bolesti.

Važno je napomenuti da je važno posavjetovati se s liječnikom ili nutricionistom prije nego što započnete bilo koju dijetu, posebno ako imate posebne zdravstvene uvjete ili uzimate lijekove. Također, individualne potrebe i preferencije imaju veliku ulogu u odabiru pravog prehrambenog pristupa nakon 50. godine, pa i na to pripazite.

Dijeta 80/20

Poznata i kao pravilo 80/20 ili načelo 80/20, nije klasična dijeta u smislu strogo definiranih pravila i ograničenja prehrane. Umjesto toga, riječ je o prehrambenom pristupu koji promovira ravnotežu i umjerenost u konzumaciji hrane. Ovaj pristup sugerira da biste se trebali pridržavati zdrave prehrane u 80 % vremena, a preostalih 20 % vremena možete uživati u omiljenim jelima ili grickalicama, čak i ako nisu uvijek najzdraviji izbori.

Međutim, važno je napomenuti da ova dijeta nije prikladna za svakoga. Osobe s posebnim prehrambenim potrebama ili zdravstvenim problemima mogu zahtijevati specifične prehrambene smjernice.

Pročitajte: Dijetalni recepti: dva jela do 300 kalorija koja nam ne mogu dosaditi 

Foto: Pexels