Četverodnevni radni tjedan u Velikoj Britaniji pokazao se učinkovitim, a jedan benefit posebno se ističe

by | 6 ožujka, 2024
četverodnevni radni tjedan

Godinu dana nakon završetka najvećeg svjetskog eksperimenta s četverodnevnim radnim tjednom, velika većina tvrtki koje su sudjelovale još uvijek dopušta svojim zaposlenicima da rade skraćeni radni tjedan, a više od polovice njih u potpunosti je prešlo na novi način rada.

Šest mjeseci između lipnja i prosinca 2022. radnici u 61 organizaciji u Ujedinjenom Kraljevstvu radili su 80 posto svojih uobičajenih sati — za istu plaću — u zamjenu za obećanje da će isporučiti sto posto svog uobičajenog posla.

Najmanje 89 posto tih tvrtki i dalje je provodilo politiku, a najmanje 51 posto učinilo je četverodnevni radni tjedan stalnim krajem 2023., prema izvješću koje je objavio jedan od organizatora ispitivanja, kako piše CNN.

Studiju je objavio Autonomy, think tank koji je proveo ispitivanje 2022. s neprofitnim organizacijama 4 Day Week Global i 4 Day Week UK Campaign u partnerstvu s istraživačima sa Sveučilišta Cambridge i Oxford te Boston College.

Učinci skraćenog radnog vremena bili su iznimno korisni za osoblje i njihove tvrtke, navodi se u izvješću. Na kraju ispitivanja, zaposlenici su izjavili da uživaju u boljem tjelesnom i mentalnom zdravlju, većoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života, općem zadovoljstvu životom te manjoj iscrpljenosti od posla — a ta su se poboljšanja održala godinu dana kasnije.

Menadžeri i izvršni direktori u 28 organizacija također su pristali odgovoriti na dodatna pitanja. Svi su rekli da je četverodnevni radni tjedan pozitivno utjecao na njihovu tvrtku.

Izvješće o autonomiji također naglašava metode koje su organizacije koristile za održavanje četverodnevnog tjedna, uključujući reviziju normi oko sastanaka, radne komunikacije i određivanja prioriteta. “U ovoj studiji jasno je da četverodnevni tjedan nije samo bljesak: tvrtke diljem Ujedinjenog Kraljevstva uspješno ga održavaju”, napisali su autori.

Zaposlenici posljednjih godina sve češće zagovaraju skraćenje radnog tjedna, pogotovo nakon što su milijuni zaposlenika tijekom pandemije prešli na rad na daljinu i prestali putovati na posao, štedeći tako i vrijeme i novac.

Četverodnevni radni tjedan donio je poboljšanje sna

Rezultati probnog perioda četverodnevnog radnog tjedna uvedenog u Velikoj Britaniji, kao i odgovori sudionika u eksperimentu, pokazuju da postoji nekoliko razloga zašto je četverodnevni radni tjedan bolji od trenutne situacije – jedan od tih razloga je bolji san.

Od ukupno 2900 zaposlenika koji su sudjelovali u eksperimentu, njih 40 posto kaže da su u tom vremenu iskusili manje problema sa spavanjem ili nesanicom, kako pokazuju rezultati studije. Njih 45 posto izjavilo je da nisu primijetili nikakve promjene u spavanju, a 15 posto je izjavilo da su imali više problema, kako prenosi Science Alert.

Nije tajna da je san važan za zdravlje, a više od trećine Amerikanaca ne spava preporučenih sedam sati svaku noć. Jedini krivac za to vjerojatno nije previše rada, no američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da ipak igra veliku ulogu.

“Poslodavci bi mogli razmisliti o prilagodbi radnog vremena kako bi svojim radnicima omogućili da se naspavaju,” izjavila je agencija u izvješću.

Studija iz 2007. provedena u Švedskoj pokazala je da se nesanica može povezati sa stresom na poslu. Analiza osiguravajuće tvrtke State Farm Insurance 2017. pokazala je da stresori na poslu imaju negativan utjecaj na kvalitetu i količinu sna, a američki Nacionalni institut za zaštitu na radu i zdravlje upozorava da poremećaji u snu ukazuju na izgaranje na poslu.

Nedostatak sna zdravstveni je rizik za radnike, no može negativno utjecati i na poslodavce jer neispavani radnici postižu lošije rezultate.

Uz bolji san, sudionici studije naglasili su i još neke pogodnosti 32-satnog radnog tjedna – 39 posto je bilo pod manjim stresom, a 71 posto je do kraja probnog perioda izjavilo da osjećaju slabiji burnout.

Pročitajte: 10 nedjeljnih self-care aktivnosti koje će vas pripremiti za novi tjedan 

Foto: Pexels