Ovo pravilo od 42% moglo bi vam pomoći da spriječite burnout

by | 1 ožujka, 2024
pravilo 42 posto burnout

Mnogi osobe su na rubu ili doživljavaju izgaranje na poslu, a tijekom tog vremena svi znate koliko je važno da ne zaboravite brinuti o svom mentalnom zdravlju. Što možete učiniti ako se osjećate svladani stresom na poslu?

Jeste li se ikada našli u situaciji gdje ste se izgubili u poslu i shvatili da ste stalno umorni i neispavani? Tijelu treba vrijeme za odmor i oporavak od svakodnevnih aktivnosti, a i mentalno je potrebna pauza od tog pritiska i napetosti.

Ključno pitanje je koliko je slobodnog vremena za odmor potrebno za normalno funkcioniranje organizma. Nova istraživanja su došla do jednog konkretnog postotka – 42%. To je postotak vremena koje trebate provesti u “odmaranju” kako biste izbjegli preveliki stres i napor.

Postotak se ne mora gledati na dnevnoj razini, već može biti tjedni ili mjesečni, ali zaključak je da je potreban jer ako ne izdvojite 42% vremena za to, to će vas sustići prije ili kasnije. Gledano dnevno, to je 10 sati od 24, od kojih se preporučuje da 8 ide na san, a ostatak se raspoređuje na druge aktivnosti. Treba izdvojiti vrijeme za uživanje u hrani, fizičku aktivnost, socijalnu interakciju i još jednu aktivnost po vlastitom izboru.

To su samo okvirne preporuke jer se navike razlikuju kod svakoga od vas, baš kao i interesi. Nekima je potreban više sna, neki ne mogu bez ozbiljne fizičke aktivnosti, a neki ne mogu zaspati bez gledanja serije ili filma navečer.

Možda mislite da su ti postoci pretjerani i da je nerealno izdvojiti 42% vremena za odmor, ali posljedice će stići prije ili kasnije. Vjerojatno vam se već dogodilo da se doslovno razbolite nakon završetka važnog projekta, da prvih nekoliko dana odmora provedete spavajući po 12 sati ili da vam se u nekom trenutku čini da ćete jednostavno pasti od umora… To je ono što se događa kada organizam nema dovoljno vremena za oporavak, pa se potrudite da mu to osigurate.

‘Pravilo 42%’ mogao bi biti način da smanjite simptome stresa i izbjegnete burnout.

pravilo 42 posto burnout

Pravilo 42 % za spas od burnouta

  • Osam sati sna, plus ili minus sat vremena.
  • 20 do 30 minuta “razgovora za smanjenje stresa” sa svojim partnerom ili drugom voljenom osobom kojoj vjerujete.
  • 30 minuta tjelesne aktivnosti. Tjelesna aktivnost se računa kao “odmor” dijelom zato što poboljšava kvalitetu vašeg sna, a dijelom zato što dovršava ciklus odgovora na stres, prebacujući vaše tijelo iz stanja stresa u stanje odmora.
  • 30 minuta pažnje na hranu. To uključuje sve obroke, kupovinu, kuhanje i jelo, a ne mora biti sve odjednom. Obratite pažnju na hranu pola sata dnevno. To se računa kao odmor djelomično zato što osigurava potrebnu prehranu, a djelomično zato što je to aktivan odmor, promjena tempa koje je odvojeno od ostalih područja vašeg života. Shvatite to kao neki način meditacije.
  • 30-minutni wild card, ovisno o vašim potrebama. Nekima će to biti dodatna tjelesna aktivnost jer im je toliko potrebno da bi se osjećali dobro. Za druge će to biti priprema za priliku za spavanje, jer znaju da je njihovom mozgu potrebno vrijeme za prijelaz iz stanja budnosti u tišinu koja omogućuje spavanje. Za druge će to biti vrijeme za društvenu igru jer je njihov apetit za društvenim angažmanom jak. A za neke će to biti nešto sasvim drugo.

Pročitajte: Osjećate da gubite sate i sate ispred ekrana? Isprobajte ovih pet savjeta 

Foto: Pexels; Andrii Zastrozhnov iStock / Getty Images Plus via Getty Images