Potiče mršavljenje, djeluje kod PMS-a i još šest dobrobiti ovog čaja

by | 16 listopada, 2023
čaj od cimeta dobrobiti

Čaj od cimeta umirujući je napitak koji ima niz zdravstvenih prednosti. A osim što je ukusan, čaj od cimeta pun je blagodati za cjelokupno zdravlje.

Može imati različite koristi za zdravlje, uključujući i potencijalne prednosti za regulaciju razine glukoze u krvi, smanjenje upala i poboljšanje imunološkog sustava.

Dobrobiti čaja od cimeta

Dobar izvor antioksidansa

Čaj od cimeta pun je antioksidansa. Ovi zdravi spojevi pomažu neutralizirati slobodne radikale, molekule koje su povezane s rakom, bolestima srca i dijabetesom.

Prema studiji iz 2018., ekstrakt cimeta može se koristiti umjesto sintetskih antioksidansa u hrani za poboljšanje zdravlja i prehrane.

Pomaže vašem srcu

Cimet bi mogao biti koristan za zdravlje vašeg srca.

Studije pokazuju da može pomoći u sljedečem: opustiti krvne žile, smanjiti krvni tlak, promicati zdravu cirkulaciju krvi te smanjiti razinu triglicerida u krvi i ukupni kolesterol.

Pročitajte: Sedam prehrambenih navika koje uništavaju vaše tijelo 

čaj od cimeta dobrobiti

Može potaknuti mršavljenje

Neka istraživanja pokazuju da cimet može pomoći u gubitku masnoće u opsegu struka.

Starija studija otkrila je da su sudionici izgubili 0,7 posto masne mase i dobili 1,1 posto mišićne mase nakon uzimanja 10 g (ili 5 žličica) cimetovog praha svaki dan tijekom tri mjeseca, kako piše greatist.com.

Regulacija razine glukoze u krvi

Cimet može pomoći u smanjenju razine glukoze u krvi tako što poboljšava osjetljivost na inzulin. To je korisno za osobe s dijabetesom tipa 2 ili one koje pokušavaju regulirati razinu glukoze u krvi.

Poboljšanje probave

Čaj od cimeta može pomoći u smirivanju želuca i ublažavanju simptoma probavnih problema.

Poboljšanje cirkulacije

Konzumiranje čaja od cimeta može doprinijeti poboljšanju cirkulacije krvi, što je važno za zdravlje srca.

Važno je napomenuti da su dobrobiti čaja od cimeta individualne i mogu varirati od osobe do osobe. Također, prekomjerna konzumacija cimeta može biti štetna, stoga se preporučuje konzumirati ga umjereno.

Poboljšanje simptoma prehlade

Iako neće izliječiti prehladu ili gripu, cimet bi mogao pomoći da se brže osjećate bolje. Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, čaj od cimeta može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sustava.

U teoriji, ovo bi moglo ubrzati oporavak.

čaj od cimeta dobrobiti

Poboljšanje simptoma menstruacije ili PMS-a

Mnoge žene koje imaju menstruaciju tvrde da čaj od cimeta može pomoći u ublažavanju grčeva i predmenstrualnog sindroma (PMS). I zapravo postoje i neke znanstvene činjenice koje to podupiru.

Tijekom studije iz 2018., istraživači su natjerali 80 sudionika da uzimaju 3 g cimeta ili placebo svaki dan tijekom prva tri dana svog mjesečnog ciklusa. Pripadnici one skupine gdje su ljudi uzimali cimet imali su znatno manje bolova od onih koji su uzimali placebo.

Pročitajte: Zašto nutricionisti vole sok od cikle? 10 nevjerojatnih prednosti 

Foto: margouillatphotos iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels