Studija pokazala da vegetarijanska prehrana dovodi do ovog zdravstvenog problema

Istraživanja pokazuju da neki vegetarijanci možda neće dobiti dovoljno hranjivih tvari za dobro zdravlje kostiju i mišića

by | 24 kolovoza, 2022
vegetarijanska prehrana

Nova, zanimljiva studija u Velikoj Britaniji pokazala je da žene koje ne jedu meso imaju veću vjerojatnost za slomiti kuk u kasnijoj životnoj dobi.

Znanstvenici su 26 000 žena pratili nekih 20 godina i otkrili su da su vegetarijanke u skupini imale za trećinu veću vjerojatnost doživljavanja takvih prijeloma. Znanstvenici Sveučilišta u Leedsu rekli su da nekim vegetarijancima možda nedostaje dovoljno hranjivih tvari za dobro zdravlje kostiju i mišića, što povećava rizik od prekida, kako prenosi BBC. Istraživači su analizirali podatke o zdravlju i prehrani više od 26 000 žena i otkrili da su u razdoblju od otprilike 22 godine vegetarijanci imali za trećinu veću vjerojatnost da će slomiti kuk od onih koji su redovito jeli meso.

Autori studije kažu da ljudi ne bi trebali prestati s vegetarijanskom prehranom. Također su analizirali skupinu žena u dobi od 35 do 69 godina kako bi procijenili povezanost zdravlja i prehrane. Oko 28 % žena koje su pratile bile su vegetarijanke, a 1 % veganke. Tijekom 20-godišnjeg razdoblja, 822 (3 %) žene u skupini imale su prijelome kuka. Znanstvenici uključeni u projekt rekli su da žene mogu održati zdravlje kostiju ako nemaju manjak kilograma, dodaju hranjive tvari poput B12 svojoj prehrani i ako ostanu aktivne.

Pročitajte: Nova studija tvrdi da vegetarijanci češće pate od depresije, a evo i zašto

Vegetarijanska prehrana i zdravlje

“Studija naglašava potencijalnu zabrinutost u vezi s rizikom od prijeloma kuka kod vegetarijanki. kao i kod svake dijete, važno je razumjeti osobne okolnosti i koje su hranjive tvari potrebne za uravnotežen i zdrav način života”, rekao je voditelj studije James Webster. Vegetarijanska prehrana često ima manji unos hranjivih tvari poput proteina i kalcija, kojih obično ima više u mesu nego u biljkama. Vjerojatno je da vegetarijanci, iz ovog ili onog razloga, a potencijalno i zbog manjeg unosa važnih hranjivih tvari, imaju slabije kosti i manju mišićnu masu, a obje te stvari stvaraju predispoziciju ljudima za prijelome kuka

“Nizak unos ovih nutrijenata može dovesti do manje mineralne gustoće kostiju i mišićne mase, što vas može učiniti podložnijim riziku od prijeloma kuka”, rekao je. Međutim, Webster je istaknuo da se vegetarijanska prehrana može jako razlikovati od osobe do osobe i može biti “zdrava ili nezdrava, baš kao i prehrana koja uključuje životinjske proizvode”.

Ipak, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se istražila uloga tjelesne težine i identificirali razlozi za različite ishode kod vegetarijanaca i onih koji jedu meso. Koautorica, profesorica Janet Cade rekla je da je istraživanje “važan korak” u razumijevanju potencijalnog rizika koji dugoročno može predstavljati prehrana bazirana na biljnoj bazi i toga što bi se moglo učiniti da se ti rizici umanje.

Ipak, svi istraživači zaključuju da su potrebne daljnje analize kako bi se procijenilo mogu li se slični rezultati pronaći kod muškaraca. Prethodni radovi sugeriraju da muškarci i žene vegetarijanci u prosjeku imaju lošije zdravlje kostiju u usporedbi s onima koji jedu meso, ali rizik od prijeloma kuka kod muškaraca vegetarijanaca još uvijek ostaje nejasan.

Pročitajte: Znate li tko su fleksitarijanci? Možda i vi pripadate njima