Sedam prehrambenih navika koje uništavaju vaše tijelo

Spriječite na vrijeme

by | 10 svibnja, 2023
nezdrave prehrambene navike

Vaše prehrambene navike mogu imati značajan utjecaj na vaše tijelo.

U nekim slučajevima vaša prehrana može pozitivno utjecati na vaše zdravlje, primjerice kad jedete vlakna koja pomažu u pravilnoj probavi i uživate u ribi bogatoj omega-3 masnim kiselinama. Međutim, hrana i piće u kojima uživate također mogu imati negativne učinke na vaše tijelo.

Kad birate namirnice koje čine redovitu prehranu, vjerojatno uzimate u obzir okus, teksturu i jednostavnost pripreme, ali također biste trebali uzeti u obzir i kako to može utjecati na vaše cjelokupno zdravlje. Nažalost, postoje određene prehrambene navike koje mogu uništavati vaše tijelo, a da toga niste ni svjesni.

Kad je riječ o održavanju zdravog tijela, ono što unosite u njega jednako je važno kao i ono što s njim radite. Vaše prehrambene navike imaju ključnu ulogu u cjelokupnom zdravlju, a neke navike mogu imati ozbiljne posljedice za naše tijelo.

Niti jedna dijeta nije savršena i razumno je povremeno uživati u hrani koja se tradicionalno ne smatra zdravom. Te namirnice mogu uključivati slatkiše, deserte, prženu hranu, pića zaslađena šećerom i grickalice koje sadrže kalorije s malo nutritivne vrijednosti.

Ove vrste hrane mogu postati problematičnije ako redovito čine velik dio vaše prehrane, a nisu u kombinaciji s hranom bogatom hranjivim tvarima. Osim toga, vrijeme kad jedete i koliko jedete također može negativno utjecati na vaše tijelo. Kad birate hranu za podršku svom tijelu, usredotočite se na prehranu bogatu voćem i povrćem, minimalno prerađenim cjelovitim žitaricama, nemasnim proteinima i biljnim masnoćama.

Pročitajte: Najbolje namirnice koje će vam dati cjelodnevnu energiju 

doručak

Prehrambene navike koje bi mogle uništavati vaše tijelo

Preskakanje obroka

Mnogi ljudi preskaču obroke u nastojanju da smršave, ali ova navika zapravo može imati negativan učinak. Preskakanje obroka može usporiti vaš metabolizam i dovesti do prejedanja kasnije tijekom dana. Također može dovesti do nedostatka hranjivih tvari, što može utjecati na vaše cjelokupno zdravlje.

Prebrzo jedete

Brzo jedenje može dovesti do prejedanja i probavnih smetnji. Vašem mozgu potrebno je oko 20 minuta da bi registrirao kada ste siti, stoga izdvajanje vremena za žvakanje hrane i uživanje u obroku može spriječiti prejedanje i pospješiti bolju probavu.

Konzumacija previše šećera

Pretjerani unos šećera može dovesti do debljanja, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema. Smanjenje slatkih pića, deserata i prerađene hrane može vam pomoći smanjiti unos šećera i poboljšati zdravlje.

Ne jedete dovoljno voća i povrća

Voće i povrće prepuni su esencijalnih nutrijenata i antioksidansa koji vam mogu pomoći u održavanju zdravlja vašeg tijela. Nedovoljna konzumacija ovih namirnica može dovesti do nedostatka hranjivih tvari i povećati rizik od kroničnih bolesti.

Prejedanje prerađenom hranom

Prerađena hrana često ima visok sadržaj šećera, soli i nezdravih masnoća. Prejedanje ove hrane može dovesti do debljanja, upala i drugih zdravstvenih problema. Odabir cjelovite hrane i kuhanje kod kuće može vam pomoći u izbjegavanju ovih negativnih učinaka.

Jedenje kasno navečer

Jedenje kasno navečer može poremetiti vaš san i dovesti do debljanja. Najbolje je izbjegavati jelo nekoliko sati prije spavanja kako biste pospješili bolji san i probavu.

Ne pijete dovoljno vode

Voda je neophodna za mnoge tjelesne funkcije, uključujući probavu, metabolizam i održavanje zdrave težine.

Nedovoljno pijenje vode može dovesti do dehidracije i drugih zdravstvenih problema. Nastojite piti najmanje osam čaša vode dnevno kako biste svoje tijelo održali hidriranim i zdravim.

Zaključno, naše prehrambene navike mogu imati značajan utjecaj na naše cjelokupno zdravlje. Izbjegavanjem ovih destruktivnih prehrambenih navika i fokusiranjem na hranjenje tijela cjelovitom hranom možemo poboljšati svoje zdravlje i dobrobit.

Zapamtite, male promjene mogu napraviti veliku razliku. Stoga počnite donositi zdravije odluke već danas!

Pročitajte: Četiri najbolja prirodna soka koja prema dijetetičarima usporavaju starenje

Foto: nensuria, Halfpoint iStock/Getty Images Plus via Getty Images