Migrenu bi mogle uzrokovati prehrambene navike, pokazala je nova studija

by | 6 prosinca, 2022
migrena i prehrambene navike

Nema sumnje da glavobolje mogu biti neugodne, osobito ako su posebno intenzivne, dugotrajne ili česte. Međutim, migrene nadilaze jaku glavobolju i mogu biti nevjerojatno bolne, izazivati mučninu i potpuno iscrpiti.

Dok vas različiti čimbenici mogu dovesti do toga da postanete podložniji migrenama, postoje i stvari koje mogu potaknuti tešku situaciju ili je učiniti čak i gorom – a uključuju vaše prehrambene navike, pokazala je nova studija.

U studiji koju je objavio Nutritional Neuroscience, prvo je otkriveno da je 1838 od 8953 sudionika koji su bili uključeni u Nacionalnu anketu o ispitivanju zdravlja i prehrane od 1999. do 2004. bili ljudi koji su patili od migrene.

Uzimajući u obzir potencijalne varijable, oni koji stoje iza studije analizirali su dostupne podatke kako bi pronašli veze između prehrane i slučajeva teških glavobolja kao i migrena.

Nalazi su pokazali da su blaga, umjerena i ozbiljna pothranjenost bile povezane s češćim sudionicima intenzivnijih glavobolja.

Pročitajte: Migrena je bolest, a ne prolazna bol – znamo kako je dovesti pod kontrolu

Povezanost migrene i prehrambenih navika

Studija je pokazala da u prehrani osoba koje pate od teške glavobolje i migrene obično nedostaju vitamini i hranjive tvari poput dijetalnih vlakana, magnezija, kao i vitamina A, vitamina B6, vitamina B12, vitamina C i vitamina K.

S druge strane, te osobe su pile više kave i konzumirali više slatkog. S obzirom na to, tim koji je radio na studiji je zaključio da je prehrana povezana s rizikom i ozbiljnošću migrene.

Migrene mogu biti potaknute niskom razinom glukoze u krvi. Ako netko ima duge intervale između obroka, preskače obroke ili izbacuje glavne skupine namirnica, posebno ugljikohidrate, to može uzrokovati pad razine glukoze u krvi.

Osim toga, dugotrajna pothranjenost obično dovodi do nedostatka vitamina i minerala, kao i držanje određene dijete poput veganske, vegetarijanske i ketogene dijete.

Pročitajte: Muče vas glavobolje od promjene vremena? Možda je u pitanju upravo ovo

Foto: Valerii Apetroaiei iStock/Getty Images Plus via Getty Images