Muče vas glavobolje od promjene vremena? Možda je u pitanju upravo ovo

by | 17 svibnja, 2022
glavobolja

Govoreći o promjenama vremena koje su danas itekako normalne, dosta puta teško je odrediti u kojem se godišnjem dobu nalazimo. Sve se pomaknulo, a činjenica je da upravo kratkotrajne vremenske promjene utječe na fizičko zdravlje, ali i mentalno. Osim toga što vrijeme mijenja raspoloženje, može uzrokovati i simptome poput glavobolje i osjećaj mučnine.

Glavobolja barometarskog tlaka

Glavobolje s barometrijskim tlakom nastaju nakon pada, to jest promjena barometrijskog tlaka. Obično su sunce i toplina glavna karakteristika visokog tlaka, dok su vjetar i kiša sinonimi za nizak tlak. Naša tijela tada se prilagođavaju ovisno o tome kakav je tlak zraka. Međutim, takve promjene dovode do toga da se osjećate bez snage. Glavobolje “barometarskog” tlaka jedan su od najčešćih simptoma nepredvidivog vremena, kako ističe dr. Chris George, liječnik opće prakse za glamourmagazine.co.uk.

Ovo su glavobolje na koje možete sumnjati ako vam se redovito pojavljuju u vrijeme kad je vani vlažno i kišovito. Zbog razlike u tlaku koji je vani i zraka u vašim sinusima, dolazi do bolova koji čak mogu rezultirati i mučninom, povraćanjem, osjetljivošću na svjetlost te dovesti do ukočenosti vrata i lica.

Pokušajte voditi svoj dnevnik simptoma i toga kako se osjećate uslijed promjene vremena te zabilježiti sve aktivnosti koje bi mogle utjecati na učestalost glavobolja. Ako primijetite da vam to ozbiljno narušava kvalitetu života i da teško funkcionirate, svakako se obratite liječniku. Upravo zato i jest važno da imate zapisano svoje stanje – barem unutar mjesec dana – da biste mogli dokazati i reći svoje stanje koje vas muči.

Pročitajte: Prepoznajte na vrijeme okidače za napadaj migrene

Kako se riješiti glavobolje uslijed promjene vremena?

Radite ponajprije na tome da osvijestite kakvu bol osjećate i da je uspijete na vrijeme zaustaviti. Što je prije prepoznate, brže ćete je izliječiti. Osim tableta protiv bolova, ipak je bitno pripaziti i na neke stvari kojima možete sami sebi olakšati ovu situaciju ili čak otkloniti je.

Ublažite bol tabletom protiv bolova. Ako vam ne pomažu standardne tablete koje koristite, pokušajte razgovarati sa svojim liječničkom opće prakse koji vam može preporučiti jaču dozu ili druge tablete koje će vam brže pomoći.
Ostanite hidrirani. Ako ne unosite dovoljno tekućine, tijelo će dehidrirati. Obavezno pijte vodu i jedite redovite obroke.
Budite aktivni. Redovita tjelovježba itekako pomaže u tome da ovakve vrste glavobolja držite pod kontrolom. Kad vježbate, oslobađate endorfine – hormone sreće, i to može samo pozitivno utjecati na vaše stanje.
Prakticirajte svjesnost i opuštanje kroz jogu, meditaciju i masažu.

Pročitajte: Migrene, anksioznost, Alzheimerova bolest: Zašto je ženski mozak osjetljiviji od muškog?

Foto: fizkes iStock/Getty Images Plus via Getty Images