Može li ples biti kvalitetna tjelovježba i koju vrstu odabrati?

by | 7 svibnja, 2022
Može li ples biti kvalitetna tjelovježba

Teretana vam je dosadna, a fitness treninge smatrate previše repetitivnima? Razmišljate o plesu kao o fizičkoj aktivnosti koju želite uvrstiti u svoj raspored? Može li ples biti kvalitetna tjelovježba i koju vrstu plesa odabrati kako biste postigli različite efekte, upitali smo Natašu Pavićević, voditeljicu plesne škole Salsa Fusion by Natasha. Ova vrsna plesačica i predana instruktorica otkrila nam je i najvažnije prednosti plesa, koje bi vas mogle natjerati da nabavite plesne cipelice…

Može li ples biti kvalitetna tjelovježba?

Ples je svakako odlična tjelovježba. Plesom možemo aktivirati sve skupine mišića, poboljšati cirkulaciju, kondiciju i držanje, sagorjeti kalorije, a sve to na jako zabavan način i uz glazbu. Ako nam je važno sagorijevanje kalorija, svakako je bolji izbor neki kondicijski zahtjevniji ples – kao što su salsa, house, hip hop – i to barem dva puta tjedno. To su aerobni treninzi koji nam pomažu poboljšati izdržljivost i ubrzati metabolizam. Ovisno o plesnom stilu i strukturi sata, često se na plesnom treningu prolaze i vježbe snage kojima pripremamo tijelo na ostatak treninga, ali i jačamo muskulaturu, razvijamo mišićni tonus. Rekreativni balet može biti odličan izbor za jačanje muskulature i bolje držanje. Ako vam treba mali poticaj za upis na ples, doista SVI mogu naučiti plesati i naći plesni stil koji im odgovara. Ne postoje ljudi s dvije lijeve noge, postoje samo oni s manje ili više strpljenja za učenjem novih stvari i novih koraka. Zato samo hrabro – svi na ples!

Može li ples biti kvalitetna tjelovježba?

Nataša Pavićević

5 najvažnijih prednosti plesa

• Za one koji ne vole klasičan i repetitivan način vježbanja (kao primjerice grupni fitness trening), plesni trening odličan je izbor jer ćete se uz pokret i dobru glazbu puno kretati, a doživjet ćete to kao zabavu.

• Ples ima golemi utjecaj na naše tijelo i zdravlje. Stječemo kondiciju, radimo na snazi, poboljšavamo stabilnost, ravnotežu i držanje, kao i rad srca i pluća, koordinaciju, fleksibilnost i pokretljivost.

• Studije su pokazale da je ples također odličan alat u prevenciji osteoporoze jer fizička aktivnost popust plesa pozitivno utječe na jačanje kostiju. Ples također razvija naše kognitivne sposobnosti (pamćenje, koncentraciju, percepciju) te tako smanjuje rizik od razvoja demencije u starijoj dobi.

• Ples potiče proizvodnju tzv. hormona sreće – dopamina, serotonina i endorfina – neurotransmitera koji smanjuju osjećaj stresa, boli i anksioznosti, a utječu na to da se osjećamo ispunjeno, sretno i puni energije. Glazba sama po sebi pozitivno utječe na raspoloženje, a kad se spoji s pokretom, nastaje moćna kombinacija koja ima terapeutski učinak.

•. Ples je društvena aktivnost u kojoj se brzo povežete s grupom, pogotovo ako se radi o plesu u paru. Polako nam se vraćaju i plesnjaci na kojima se pleše satima i satima, ali i druži s drugim plesačima, upoznaje nove ljude. Na taj način ples poboljšava i naše socijalne vještine te obogaćuje društveni život.

Može li ples biti kvalitetna tjelovježba?

Nataša Pavićević

Sve o plesnim tečajevima koje vodi Nataša možete provjeriti ovdje.

 

Foto: Foto: LightFieldStudios/iStock/Getty Images Plus