Bolest putovanja sve je češća, ali ima načina kako doskočiti mučninama

Bolest putovanja, bolest kretanja ili kinetoza predstavlja probleme tijekom putovanja

by | 12 srpnja, 2021
bolest putovaja, bolest kretanja, kinetoza, mučnina na putovanju

Ako ste ikad osjetili mučninu za vrijeme vožnje automobilom ili dugog putovanja – niste jedini. Svaka treća osoba osjetljiva je bolest kretanja, kako navodi MedlinePlus.

Morska bolest, bolest putovanja ili kinetoza naziv je za određeno stanje kretanja koje ljudima tijekom putovanja predstavlja problem i izaziva mučninu i vrtoglavice, ali i pojavu hladnog znoja te pad krvnog tlaka. To se događa kad neki dijelovi tijela osjete kretanje, a drugi ne. Ova bolest nije rezervirana samo za putovanje automobilom, štoviše, događa se i u situacijama kad se vozite zrakoplovom, brodom ili čak primjerice, tijekom vožnje dizalom.

Što se zapravo događa? Vaše se tijelo kreće iako se vi ne krećete aktivno. To zbunjuje tijelo – očima signalizirate da se ne krećete, a drugi dijelovi tijela govore drukčije čime dolazi do neslaganja i mozak pokušava otkriti koji signal je ispravan, to jest kako se suočiti s novim podražajima. Upravo zbog te neravnoteže dolazi do stresa i drugih fizičkih simptoma, a tome pogoduju i ostali čimbenici poput povijesti bolesti osobe, hormonalnih promjena, neurološki poremećaji.

Ovom stanju najčešće su izložene žene, a posebno trudnice i djeca u dobi od dvije do 12 godina. Zanimljivo je spomenuti da se simptomi bolesti kretanja mogu pojaviti čak i za vrijeme vožnje vrtuljkom ili u kinu kada gledate filmove u 3D projekciji.

Simptomi bolesti kretanja
– Blijeda koža
– Znojenje
– Povraćanje
– Mučnina
– Ubrzano disanje
– Pospanost
– Glavobolja
– Vrtoglavica

Iako se simptomi razlikuju od osobe do osobe, najčešći simptomi su mučnina i povraćanje, posebice za vrijeme dužeg putovanja. Simptomi ne traju dugo i nakon završetka putovanja obično nestaju, iako se u rijetkim slučajevima mogu pojaviti i nakon putovanja.

Kako spriječiti bolest kretanja (putovanja)

Ako znate da ste skloni ovoj bolesti, svakako joj na vrijeme doskočite i spriječite moguće probleme. Obavezno prije putovanja izbjegavajte bilo kakve teške i masne obroke koji bi vam mogli uznemiriti želudac za vrijeme putovanja. Pogled uvijek držite prema jednoj žarišnoj točki – ako se vozite u automobilu to znači gledanje ispred sebe u neku znamenitost, prirodu; ako se vozite u zrakoplovu, obavezno sjednite do prozora kako biste vidjeli kretanje krajolika; za vrijeme vožnje na brodu budite na palubi tako da vidite more ispred sebe.

Nikad za vrijeme putovanja nemojte čitati knjigu, čak i ako si želite skratiti vrijeme putovanja. To samo potiče simptome i pogoršava ih. Ako ikako možete, pokušajte odspavati većinu vremena. Na kraju krajeva, moderna medicina pobrinula se i za lijekove protiv mučnine pa je i to jedna od stvari kojoj možete doskočiti ako želite spriječiti ovo stanje.

FOTO: Andrea Piacquadio/Pexels