Sirova veganska prehrana može loše utjecati na vaše zdravlje – kažu nutricionisti

by | 20 studenoga, 2022
plant based food, sirova prehrana

Veganska prehrana postala je sve popularnija tijekom godina, osobito među ljudima koji žele poboljšati svoje zdravlje. Sve više dokaza pokazuje da biljna prehrana (uključujući vegansku prehranu) može imati mnoge dobrobiti za zdravlje te je povezana s nižim rizikom od srčanih bolesti uz smanjenu tjelesnu težinu i razinu kolesterola.

Međutim, neki ljudi vegansku prehranu dovode do krajnosti, odlučujući jesti samo sirovu biljnu hranu koja se može konzumirati bez kuhanja. Neki također isključuju hranu koja je promijenjena iz svog prirodnog oblika ili prerađena (kao što je zobeno ili bademovo mlijeko).

Zagovornici ove dijete tvrde da kuhanjem sastojci gube neke od svojih važnih nutrijenata i enzima. Konzumacijom sirove biljne hrane vjeruju da će prehrana poboljšati razinu energije, spriječiti (pa čak i poništiti) bolest i poboljšati cjelokupno zdravlje. Ali istraživanja sugeriraju da sirova veganska prehrana, ako se pridržava dulje vrijeme, može uzrokovati više štete nego koristi, kako kažu nutricionisti, a piše The Conversation.

Pročitajte: Je li veganska prehrana učinkovita kad je riječ o mršavljenju?

Hranjive tvari

Istraživanja pokazuju da određene namirnice mogu biti zdravije kada su kuhane, primjerice prokulice i crveni kupus. Primjerice, kuhani špinat olakšava tijelu da apsorbira kalcij. Povrće poput šparoga, gljiva, mrkve, brokule, kelja i cvjetače također imaju više hranjivih tvari kada se kuhaju.

Studija iz 2005. pokazala je da je 38 posto sudionika koji su dugoročno konzumirali sirovu hranu imalo manjak vitamina B12. To je zabrinjavajuće, posebno s obzirom da je nedostatak vitamina B12 povezan s nizom problema, uključujući žuticu, čireve u ustima, probleme s vidom, depresiju i druge promjene raspoloženja. Sirova veganska prehrana povećala je razinu homocisteina – aminokiseline koja razgrađuje vitamin B12. Povišene razine homocisteina mogu dovesti do većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Može dovesti do gubitka menstruacije

Ako nije ispravno planirana, sirova veganska prehrana može dovesti do nenamjernog gubitka težine ako ne unosite količinu kalorija koja je potrebna vašem tijelu za funkcioniranje. Ovo je posebno zabrinjavajuće za mlade žene. Istraživači su otkrili da je 30 posto žena mlađih od 45 godina koje su se hranile sirovom hranom dulje od tri godine imalo djelomičnu do potpunu amenoreju (izostanak menstruacije). To je vjerojatno zbog gubitka težine uzrokovanog sirovom veganskom prehranom. Amenoreja može uzrokovati niz problema, uključujući neplodnost, kao i smanjenu mineralnu gustoću kostiju i osteoporozu.

Dok pridržavanje biljne prehrane može imati mnoge dobrobiti za zdravlje, sirova veganska prehrana može potencijalno odvesti stvari malo predaleko i može dovesti do još većih rizika ako se pažljivo ne slijedi. Ako se planirate držati sirove veganske prehrane, važno je pažljivo planirati kako biste bili sigurni da unosite sve hranjive tvari koje su vam potrebne za optimalno zdravlje, u potrebnim količinama. Također se ne preporučuje pratiti dulje vrijeme zbog brojnih rizika koje može imati.

Pročitajte: Šest jednostavnih načina kako svaki obrok učiniti hranjivijim