Četiri napitka koja će vam ublažiti simptome (bolne) menstruacije

by | 12 kolovoza, 2023
napitci za ublažavanje simptome menstruacije

Godinama su žene isprobavale različite lijekove kako bi ublažile simptome menstruacije, a svi su imali različite rezultate.

To je možda zato što je samo istraživanje o tome kako prehrana utječe na zdravlje žena nedosljedno.

Ipak, teško je znati što točno može pomoći ženama u vezi s njihovim menstrualnim i vaginalnim zdravljem, pa nije ni čudo da shvaćanje što učiniti u vezi s nelagodom tijekom menstruacije često traje dulje od trajanja same mjesečnice.

Anita Sadaty, M.D., certificirani ginekolog, razjašnjava stvari i daje preporuke napitaka koji mogu pomoći kod simptoma menstruacije. Ova pića imaju vitamine, minerale i druga svojstva koja vam mogu pomoći da se osjećate bolje tijekom menstruacije.

Pročitajte: Novi wellness trend kombinira menstruaciju i svjesnost, a evo kako funkcionira 

Najbolji napitci za ublažavanje simptoma mjesečnice

Voda

“Voda pobjeđuje kad je riječ o tome što biste trebali piti kada dobijete mjesečnicu”, kaže Sadaty. “To je zato što hidrira, pomaže u detoksikaciji i pročišćavanju, što sve može učiniti čuda u smislu balansiranja vaših hormona.” Ciljajte na osam čaša dnevno za pomoć kod nadutosti, umora i dehidracije. 

Zeleni smoothie

Zeleni smoothie je osvježavajući napitak koji se priprema od raznovrsnog lisnatog povrća poput špinata, kelja ili blitve te voća kao što su banane, jabuke ili ananas. Osim što je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima, zeleni smoothie je također  izvor antioksidansa.

Posebno je pun vitamina A i C (koji se nalaze u ovoj hrani) koji smanjuju oksidativni stres i potiču imunološku funkciju. 

napitci za ublažavanje simptome menstruacije

Sok od mrkve

Za one koji umjesto smoothieja žele cijediti sok, sok od mrkve je ukusan i nutritivan napitak koji se dobiva cijeđenjem svježih mrkvi. Bogat je vitaminima A, C i K, te mineralima poput kalija i beta-karotenom.

Redovita konzumacija soka od mrkve može pomoći u poboljšanju stanja kože, jačanju kostiju te podržavanju probavnog sustava.

Biljni čaj

“Iste biljke koje pomažu probavi, poput paprene metvice i đumbira, mogu pomoći protiv plinova i nadutosti koji se javljaju tijekom menstruacije”, kaže Sadaty. “Čaj od kamilice još je jedna izvrsna opcija jer može ublažiti grčeve i pomoći kod poremećaja sna.”

napitci za ublažavanje simptome menstruacije

Pročitajte: Ovaj vitamin ublažava simptome depresije, kako je pokazala nova velika studija 

Foto: Pexels, PeopleImages iStock/Getty Images Plus via Getty Images