Ovdje možete isprobati drevne istočnjačke tehnike tajlandske sportske masaže
Sportski napori, kako profesionalnih tako i svih rekreativnih sportaša, ostavljaju traga na tijelu kojem je itekako potreban kvalitetan i pravovrem...
Pokazali su to rezultati nove studije
Biljni dodaci prehrani nedavno su postali vrlo popularni zbog društvenih mreža poput TikToka, ali koliko su zapravo sigurni?
Iako se bilje i biljke koriste u medicinske svrhe tisućama godina, nedavno su postale vrlo popularne dijelom zahvaljujući objavama na platformi društvenih medija TikTok gdje se hvale prednosti uzimanja biljnih dodataka kao što su ashwagandha, kurkuma i zeleni čaj.
Nova studija istraživača sa Sveučilišta u Michiganu izvještava da je procijenjenih 15,6 milijuna odraslih osoba u SAD-u – ili 5 % – uzelo barem jedan biljni dodatak u posljednjih 30 dana koji bi mogao biti štetan za njihovu jetru ili hepatotoksičan.
Studija je nedavno objavljena u časopisu JAMA Network OpenTrusted Source.
Znanstvenici su se usredotočili na uporabu šest biljnih dodataka prehrani sudionika studije koji se prema prošlim istraživanjima smatraju potencijalno hepatotoksičnim:
“Potencijalno hepatotoksični botanički proizvodi su proizvodi koji sadrže biljne sastojke koji su implicirani kao potencijalni uzroci oštećenja jetre”, Alisa Likhitsup, MD, MPH, klinička docentica na Odjelu za internu medicinu u Odjelu za gastroenterologiju i hepatologiju na sa Sveučilišta u Michiganu i glavna autorica ove studije objasnila je za Medical News Today.
“Još nije poznato kako ovi proizvodi uzrokuju oštećenje jetre, ali vjerojatno je to zbog metabolizma koji se događa u jetri nakon što su proizvodi konzumirani”, rekla je.
Na kraju studije, Likhitsup i njezin tim otkrili su da je oko 58 % svih sudionika prijavilo korištenje biljnog ili dodatka prehrani barem jednom u razdoblju od 30 dana.
Oko 5 % sudionika reklo je da su uzeli barem jedan od šest potencijalno hepatotoksičnih biljnih proizvoda u posljednjih 30 dana.
Kod hepatotoksičnih botaničkih proizvoda ili proizvoda biljnog podrijetla, s obzirom na nedostatak regulatornog nadzora nad proizvodnjom i nedostatkom testiranja, važno je znati da njihovim uzimanjem možete uzrokovati više štete nego koristi.
Stručnjaci smatraju da bi svaki liječnik trebao razgovarati sa svojim pacijentima o rizicima ove vrste proizvoda i pitati ih uzimaju li neki od njih.
Zato, iako se čini da je biljno sigurni, budite oprezni prilikom konzumiranja bilo kakvih biljnih dodataka prehrani.
Foto naslovna: vorDa iStock/Getty Images Plus via Getty Images