Najvažnije zdravstvene koristi ashwagandhe, sve popularnijeg dodatka prehrani

Obećava smanjiti anksioznost, ali to nije sve

by | 7 siječnja, 2024
Ashwagandha

Ashwagandha, egzotični dodatak prehrani neobičnog naziva, u posljednje vrijeme kao da je svima na usnama. Što je pravi razlog za ovu novu ayurvedsku opsesiju?

Obećava da će zadržati stres i smanjiti anksioznost. I upale. Ashwagandha je trenutačno vrlo popularan dodatak prehrani iako se biljka koristila stoljećima i bila u osnovama ayurvedske medicine u Indiji. Dobrobiti koje joj se pripisuju vrlo su značajne: ima antikancerogeno djelovanje, antiinflamatorno, antioksidativno, antifungalno, predstavlja anksiolitik, imunomodulator i neuroprotektor. Među svim nabrojanim benefitima ističe se utjecaj na smanjenje razine stresa. Isto tako, ashwagandha se smatra lijekom za ublažavanje nesanice, umora i nedostatka koncentracije.

Najvažnije zdravstvene koristi ashwagandhe

Manje anksioznosti, više mira

Ashwagandha je poznata kao adaptogen. Što to točno znači? Kad se suočimo s negativnim situacijama uslijed kojih naš organizam pati, što se naziva “opći adaptacijski sindrom”, adaptogen je supstancija koja bez neželjenih efekata – ne izazivajući ovisnost – pruža tijelu takozvane informacije o preživljavanju. Neke studije (doduše, mora se uzeti u obzir da su još uvijek u manjini) sugeriraju da to nije dodatak koji osigurava visoku razinu energije jer bi dugoročno gledajući to izazvalo nervozu. Ashwagandha nema ni sedativni efekt, već djeluje tako da uravnotežuje živčani sustav.

Pomaže u mršavljenju

Borbom protiv stresa, ashwagandha može pomoći u gubljenju na težini. Povećana razina kortizola, glavnog hormona koji uzrokuje stres, u krvi je u vezi s odsutnošću zadovoljavajućeg osjećaja sitosti i povećanom potrebom uzimanja hrane bogate ugljikohidratima. Nekoliko znanstvenih članaka potvrđuje da ekstrakt ovog korijena može sniziti razinu kortizola u krvi i do 25 posto. Zahvaljujući tome, možemo poboljšati naše navike u prehrani i smanjiti udio masti.

Ashwagandha korijen

Ublažava upale

Pokazalo se i da visoke razine stresa utječu na pogoršanja upala u organizmu, a uz to i na oksidativni stres. U tom smislu, dokazano je da ashwagandha može utjecati na mehanizam inflamatornog odgovora našeg organizma. Nekoliko istraživanja pokazalo je da uzimanje ashwagandhe smanjuje razinu CRP-a.

Antioksidativno djelovanje

Kad je riječ o dijelovima biljke, nađeni su antioksidansi u listovima, stabljikama i korijenu, kao što su tanini, flavonoidi, alkaloidi, glikozidi i steroidni laktoni. Zahvaljujući njima, tijelo se bori protiv slobodnih radikala koji nisu odgovorni samo za stanično starenje već i za upale. Antioksidansi također poboljšavaju naš metabolizam, olakšavaju probavu i vode računa o našem zdravlju općenito.

dodatak prehrani

Kad uzimati ashwagandhu?

To će ovisiti o efektima koje želimo postići u određenom trenutku. Ako svome tijelu trebamo pružiti malo spokoja i ravnoteže ili imamo problema s nesanicom, treba je uzimati u večernjim satima. Prije spavanja natjerat će nas da se opustimo i pomoći nam zaspati. Međutim, ako je svrha boost energije i povećanje koncentracije, trebali bismo je uzeti ujutro, na prazan želudac, i povećat će našu vitalnost.

Ashwagandha – zvijezda ayurvedske medicine

Ayurveda je tradicionalna indijska medicina, s više od 4000 godina starom poviješću. U okviru ove holističke grane medicine, ashwagandha zauzima istaknuto mjesto.

Odakle dolazi: Iz bobica i korijena grma koji je tradicionalno rastao u Indiji, ali se potom proširio i na Bliski istok.

Podrijetlo naziva: Na sanskrtu znači “miris konja” (ashva znači konj, a gandha miris) jer je to miris same biljke.

U kojem je obliku uzimati: Ako se prašak unese u organizam, pomiješan s vodom ili mlijekom, preporučuje se 1-2 žličice dnevno. Za uzimanje u kapsulama potrebno je pratiti upute proizvođača, što će općenito značiti dozu od 500 i 1000 mg dnevno. Tekući ekstrakt čini efekte uočljivijima i bržima.

Foto: vaaseenaa, Michelle Lee Photography, eskymaks via iStock/Getty Images Plus