Možda niste svjesni, ali na ove načine stres itekako utječe na težinu

by | 25 studenoga, 2023
stres i debljanje

Bilo da se radi o financijskom opterećenju, izazovnom poslu ili problemima u vezi, stres može staviti dodatne emocije na sve to zajedno i dovesti do debljanja.

Ali osim osjećaja tjeskobe ili preopterećenosti, stres također može biti krivac za nakupljanje viška kilograma.

Jedan od najutjecajnijih stupova vašeg zdravlja koji će najviše utjecati na vašu težinu jest razina stresa. Jako je važno imati na umu da hrana ili tjelovježba nisu jedini čimbenici koji su važni za kontrolu težine, kako kaže Laura Burak za eatthis.com.

Kako je stres povezan s debljanjem?

Poremećaji spavanja

Stres i kvaliteta sna obično mogu ići ruku pod ruku. Kada ste pod stresom ili tjeskobni, možete imati problema sa spavanjem, što je važan čimbenik u mršavljenju. Stres često dovodi do poremećaja spavanja, a nedostatak sna povezan je s povećanim rizikom od debljanja.

Redovit i dovoljno dug san ključan je za održavanje ravnoteže hormona koji kontroliraju glad i sitost, dok je razvijanje zdravih rutina spavanja može pomoći u prevenciji debljanja uzrokovanog nedostatkom sna.

Emocionalno prejedanje

Kada ste pod stresom, koliko puta obično otiđete u kuhinju i počnete jesti sve što se nađe pred vama?

Jedan od primarnih čimbenika je emocionalna prehrana budući da se pojedinci često okreću visokoenergetskoj hrani poput pizze i tjestenine kako bi se nosili sa stresom, što dovodi do debljanja.

stres i debljanje

Povišene razine kortizola

Kad god ste pod stresom, razina kortizola (hormona stresa) raste. I upravo to negativno utječe na vaš metabolizam. Istraživanje je pokazalo da kortizol može usporiti metabolizam, što potencijalno dovodi do debljanja jer potiče skladištenje masti u abdominalnom području.

Ova vrsta debljanja povezana je s povećanim rizikom od različitih zdravstvenih problema. Redovito vježbanje, poput aerobnih aktivnosti, može pomoći u održavanju zdravog metabolizma masti.

Smanjena motivacija za tjelesnom aktivnošću

Stres može dovesti do smanjenja motivacije za vježbanjem, što rezultira s manje fizičke aktivnosti. Redovita tjelesna aktivnost ključna je za održavanje zdrave tjelesne težine.

Zato je važno pronaći aktivnost koju volite poput plesa ili vožnje bicikla jer će to održati motivaciju.

Neplaniranje obroka

Stres može dovesti do toga da ne birate uvijek najzdravije obroke. Kada ste već u škripcu s vremenom, lako se odlučiti na brzu hranu, grickalice i općenito ne odvojiti vrijeme za pripremu zdravih jela kod kuće. Istraživanja povezuju brzu hranu i ultraprerađene namirnice s debljanjem, stoga to posebno imajte na umu.

Pročitajte: 10 najboljih namirnica za zdravlje mozga nakon pedesete 

Foto: MangoStar_Studio; Anna Mosina iStock/Getty Images Plus via Getty Images