
Ove promjene u prehrani mogu smanjiti bol uzrokovanu endometriozom, prema istraživanju
Najnovije istraživanje o endometriozi otkrilo je koje namirnice mogu uvelike utjecati na simptome ove bolesti, koja pogađa jednu od deset žena dilj...
Moćne, ali oprezno s konzumacijom
Kad bismo izdvojili namirnice koje istovremeno detoksiciraju tijelo, jačaju imunitet, vraćaju energiju, opskrbljuju nas ključnim nutrijentima, a jednako su dobre za kožu, svakako bismo izdvojili alge.
Itekako znamo da more ima umirujuć i ljekovit učinak na nas, ali to nam pruža i njegova jestiva vegetacija. Azijati su itekako svjesni benefita konzumacije algi, dok se kod nas još uvijek sramežljivo koriste, a najčešće ih jedemo u sklopu azijskih restorana i sushija. Na našem tržištu alge su dostupne u specijaliziranim prodavaonicama, baš kao i njihovi dodaci prehrani. Nutritivan profil algi takav je da se one smatraju i namirnicom budućnosti. Naime, posebno su bogate nutrijentima u borbi protiv stresa i posljedica stresa kao što su antioksidansi, klorofil, proteini, željezo i vitamin C. Međutim, prije konzumacije upoznajte se s algama jer određene skupine ljudi s obzirom na bolesti i stanja trebaju pripaziti na njihov unos.
Ako ste se odlučili na pripremanje svježih ili suhih algi koje možete kupiti u trgovinama zdrave hrane, a ponekad čak i u većim supermarketima, evo nekoliko prijedloga kako ih koristiti.
Svježe alge imaju izraženiji miris i lako su kvarljive pa ih je važno dobro skladištiti prema uputama. Prvi korak jest isprati ih u hladnoj vodi, zatim ih blanširati nekoliko sekundi, nakon čega su spremne kao dodatak salatama, sendvičima ili juhama. Svježe alge dobro se slažu s limunovim sokom, đumbirom, mladim lukom, chilijem i sezamovim uljem. Dodajte malu količinu zato da okus ne bi bio preintenzivan, a nakon otvaranja, potrošite ih unutar nekoliko dana.
U slučaju da ste se odlučili za sušene alge koje ćete prije pronaći nego svježe, svakako pratite upute. Neke će trebati isprati, dok su druge već spremne za konzumaciju. Tanke suhe listove nori algi možete koristiti za pripremu sushi rolica. Ako se još ne želite upustiti u izradu sushija, nori alge lagano tostirajte, izmrvite i dodajte salatama, riži ili juhama. Izmrvljene nori alge također se mogu posipati po kokicama, kajgani ili povrću. Za umami okus kod kuhanja temeljaca, mahunarki ili žitarica koristite deblje listove kombu algi. Važno je napomenuti da se kombu alga nakon kuhanja uklanja jer je žilava. Wakame alga dolazi u obliku sitno nasjeckanih smežuranih komadića koje treba potopiti u vodi do deset minuta, nakon čega omekšaju i nabubre. Idealne su za miso juhe i hladne salate s krastavcima i sezamom.
Crveno-ljubičaste dulse alge orašastog okusa mogu se konzumirati suhe kao snack ili dodavati juhama, salatama i sendvičima. Na pakiranjima se često nalazi upozorenje o preporučenoj dnevnoj količini, primjerice jedan gram po osobi dnevno, zbog visokog udjela joda. Koliko je god jod važan za normalan rad štitnjače, njegov prekomjeran unos također može imati negativan učinak. Zato je važno pridržavati se uputa i preporučenih količina, osobito ako se alge konzumira često.
Kapsule, tablete, prah ili tekući ekstrakti su dostupni oblici algi kao dodaci prehrani. Dobar su izbor za osobe koje ne konzumiraju ribu i morske plodove, žele ciljano nadoknaditi određene nutrijente ili imaju posebne prehrambene izbore. Alge kao dodaci prehrani najčešće se koriste kod povećanih napora poput sportskih aktivnosti, kod potrebe za povećanjem energije i regeneracije, jačanja imuniteta, detoksikacije organizma, kao podrška radu štitnjače kod niskog joda te kod povećanja unosa željeza, klorofila i antioksidansa. Vegani i vegetarijanci ih često biraju kao izvor proteina, željeza i vitamina B12. Budući da su alge koncentrirani izvori navedenih nutrijenata, najbolje je uzimati ih kod utvrđenog manjka i uz preporuku stručne osobe. Kao što nije dobro biti u deficitu s vitaminima i mineralima, tako ni njihov prekomjeran unos nije bezazlen i može imati negativne posljedice po zdravlje.
Spirulina je jedna od najstarijih poznatih namirnica i dostupna je u obliku praha ili tableta. Postoji i plava spirulina bogata proteinima, s protuupalnim svojstvima zahvaljujući antioksidansima. Spirulina je bogat izvor željeza i uzima se do pet grama praha dnevno pomiješanog s vodom. Može se kombinirati sa sokom od naranče jer vitamin C pospješuje apsorpciju željeza. Idealno vrijeme za uzimanje spiruline je ujutro prije obroka, kada se željezo najbolje apsorbira. Zelena mikroalga chlorella dostupna je u obliku tableta ili praha, a najčešće se koristi za detoksikaciju, te kao podrška radu jetre i crijeva. Bogata je vitaminom C, željezom, proteinima, vlaknima, jodom, vitaminima B12 i B2. Kod početka korištenja preporučuje se krenuti s manjim dozama i postupno povećavati. Dnevna doza može iznositi do deset tableta ili pet grama praha, idealno barem pola sata prije obroka.
Alge se često nalaze i u detoks mješavinama zajedno s pšeničnom travom ili drugim vrstama algi. Postoje i mješavine spiruline i chlorelle u obliku superfood dodataka koje se mogu dodavati u jogurt, smoothiese i sokove. Ako alge koristite kao dio detoksicirajućeg programa, preporučuje se prethodna konzultacija s nutricionistom. Za podršku organizmu u svakodnevnom životu, alge se mogu koristiti između jednog i tri mjeseca, nakon čega je preporučena pauza. Tri ključne stvari na koje treba pripaziti pri odabiru jesu preporučena doza, certifikati o čistoći i podrijetlo algi. Zbog sposobnosti da apsorbiraju teške metale i toksine iz okoliša, kvaliteta i provjerenost izvora je od izuzetne važnosti. Alge nisu dobar izbor za osobe s autoimunim bolestima zbog mogućnosti stimulacije imuniteta, kod osjetljive štitnjače, za trudnice i dojilje te za osobe koje uzimaju određene lijekove. Ako se prepoznajete u nekoj od ovih skupina, to ne znači nužno da su alge zabranjene, ali je važno konzultirati se sa stručnom osobom kako biste utvrdili postoji li prostor za konzumaciju i koja je doza sigurna za vas. Alge su koncentrirani izvor vrlo važnih nutrijenata, ali upravo zbog toga valja ih koristiti pažljivo i informirano.
Foto: Pexels
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Svoje je novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.