Fibermaxxing je nova opsesija interneta. Evo o čemu je riječ i što o trendu kažu stručnjaci


Društvene su mreže već neko vrijeme opsjednute proteinima, no sada sve više pozornosti dobiva jedan drugi važan nutrijent – vlakna. Na ovom je novom valu nastao i novi trend nazvan fibermaxxing, koji podrazumijeva maksimalno unošenje vlakana kroz obroke i užine, u cilju unaprjeđenja zdravlja cjelokupnog organizma.
U suštini, fibermaxxing se odnosi na svjesno povećanje unosa hrane bogate vlaknima – kao što su integralne žitarice, voće, povrće, mahunarke, sjemenke i orašasti plodovi – kako bi se iskoristile sve blagodati koje vlakna pružaju. Ovaj trend posebno je dobio na popularnosti uz povećanje svijesti o značaju gastroenterološkog zdravlja i rastuće stope pojave problema s probavom, pa čak i ozbiljnijih stanja poput karcinoma debelog crijeva.
Zašto su vlakna toliko važna
Vlakna su vrsta ugljikohidrata koji se prirodno nalaze u biljkama, a postoje dvije osnovne vrste: topiva i netopiva vlakna. Topiva vlakna razgrađuju se u vodi i pomažu u snižavanju razine kolesterola te u stabilizaciji razine glukoze u krvi, dok netopiva potiču probavu. Uz to, vlakna imaju i brojne dodatne prednosti – podržavaju razvoj zdrave crijevne flore, produljuju osjećaj sitosti nakon obroka, smanjuju skok razine glukoze u krvi i pomažu u održavanju ravnoteže i razine energije tijekom dana. Također, vlakna mogu doprinijeti smanjenju rizika od srčanih bolesti, poboljšati probavu i čak pozitivno utjrcati na raspoloženje. Zbog toga, u posljednje vrijeme, mnogi se sve više okreću trendu prehrane koji za cilj ima postupno povećavanje unosa vlakana. Trend je nazvan fibermaxxing, što u slobodnom prijevodu znači maksimizirati unos vlakana.
Kako prakticirati fibermaxxing
Fibermaxxing možete lako uklopiti u svoj svakodnevni život – samo je potrebno dodati namirnice bogate vlaknima svakom obroku. Na primjer, ako doručkujete jogurt i jaja, dodajte granolu od cijelog zrna i bobičasto voće u jogurt, povrće u kajganu i poslužite sve uz integralni tost. Salate možete fibermaxxati dodavanjem kuhanih integralnih žitarica, povrća, sjemenki, orašastih plodova ili avokada. Umjesto prerađenih grickalica, odlučite se za povrće s namazom od humusa, ili izaberite smoothie od cijelih komada voća i povrća umjesto cijeđenih sokova iz kojih je većina vlakana uklonjena. Idealno bi bilo da u svakom obroku i užini imate barem jednu do dvije namirnice bogate vlaknima.
Može li se pretjerati s vlaknima
Iako vlakna imaju brojne benefite, naglo povećanje unosa može izazvati nadutost, plinove, grčeve pa čak i zatvor, osobito ako ne unosite dovoljno tekućine. Preporučuje se postupno povećavanje unosa – nekoliko dodatnih grama dnevno – kako bi se tijelo pomalo naviklo. Opće preporuke kažu da odrasle osobe trebaju unijeti najmanje 25 do 38 grama vlakana dnevno, ovisno o spolu i starosti. Nažalost, većina ljudi unosi znatno manje. Važno je napomenuti da je potrebno ne samo povećati unos vlakana nego paralelno i pojačati unos vode. Ako primijetite dugotrajne tegobe poput nadimanja ili nelagode u predjelu trbuha, najbolje bi bilo posavjetovati se s nutricionistom ili liječnikom. S pravim pristupom, fibermaxxing može postati jednostavna i djelotvorna navika koju lako možete uvrstiti u svoju dnevnu rutinu prehrane.
Foto: Dupe photos




