Brzo i jednostavno: Humus na 5 inovativnih načina

by | 19 svibnja, 2020

Nismo sigurni postoji li bolja namirnica na svijetu za izradu namaza i finger fooda, od slanutka.

I nakon što smo ga isprobali u pečenim verzijama kao grickalicu ili u glavnim jelima kao prilog, pa u predjelima kao namaz, vrijeme je da počnemo malo eksperimentirati. Zbog svog blagog okusa, humus možemo kombinirati s nebrojeno puno namirnica, od mrkve, špinata, curryja, preko avokada i batata, pa sve do tune i bundeve. Ako niste imali ideju što pripremiti kada vam dolaze prijatelji, a da je brzo i jednostavno, u nastavku vam donosimo pet neuobičajenih recepata za humus. Dobar tek!

Zeleni humus sa špinatom i artičokama

Sastojci:

konzervag kuhanog slanutka
šaka mladog špinata
3 artičoke
češanj češnjaka
žlica tahinija
malo cijeđenog limuna (moderirajte količinu po vlastitom ukusu)
žlica maslinovog ulja
voda po potrebi

Priprema:
Ubacite sve sastojke u blender ili razradite štapnim mikserom.

Humus s rajčicom

Sastojci:
1 konzerva slanutka
6-8 svježih cherry rajčica
1 manji limun ili pola većeg soka
4 žlice dobrog maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
1 žlica tahinija
sol po želji
papar, ljuskice chilija
6-8 sušenih rajčica koje ćete staviti na gotovi humus

Priprema:
Sve sastojke stavite u blender ili ih razradite štapnim mikserom te posipajte sušenim rajčicama

Avokado humus

Sastojci:
Pola avokada
1 konzerva slanutka
1/3 žlice tahinija
svježi limunov sok
1 češanj češnjaka
sol
papar
kim
maslinovo ulje
bučine sjemenke za posipati na gotovi humus

Priprema:
Stavite sve u blender i posipajte bučinim sjemenkama te s još malo maslinovog ulja.

Humus od mrkve s crnim sezamom i mrkvom

Sastojci:

2 konzerve tunjevine Rio Mare Natura
2 kuhane mrkve
250 g kuhanog slanutka
1 žlica tahini paste
2-3 žlice soka od limuna
integralni krekeri
1 žlica svijetlih sjemenki sezama
1 žlica crnog sezama
sol i papar po želji

Priprema:
Kuhanu mrkvu i slanutak sa sokom od limuna i tahinijem smiksajte u humus. Po okusu posolite i popaprite. U humus umiješajte tunjevinu i po vrhu potresite pržene svijetle i tamne sjemenke od sezama. Poslužite za užinu uz integralne krekere ili prepečeni punozrnati kruh.

Ružičasti humus s ciklom

Sastojci:

400 g kuhane cikle
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice sezama
2 češnja češnjaka
šaka svježeg peršina
2 žlice limunovog soka (cijeđeni limun)

Postupak:

Na žlici maslinovog ulja lagano prepecite sezam, ali ne tako da vam posmeđi, nego samo da se zagrije. Češnjak i peršin narežite na sitno, a ciklu na kockice. Limun iscijedite. U sjeckalicu ubacite sve: ciklu, peršin, češnjak, maslinovo ulje, sezam i malo soli. Blendajte dok se sve ne pretvori u kremastu smjesu. Prije serviranja držite u hladnjaku.

Foto: Unsplash