Zašto ne biste rujan iskoristili za aktivan izlet? Donosimo najbolje destinacije u Hrvatskoj!

by | 11 rujna, 2020

Ovoga smo ljeta imali priliku istražiti Hrvatsku, a mišljenja smo kako nema razloga da i rujan začinimo kojim izletom. Naša zemlja nudi pregršt mogućnosti za opušteno uživanje ili aktivni odmor, a idealne destinacije za istraživanje pronađite u nastavku!

“ŽELJEZNA ZAVJESA”
Hrvatska je dio EuroVelo mreže biciklističkih ruta, koja prolazi kroz 42 države. Među njima je i ruta “Željezna zavjesa”, koja prolazi međimurskim, podravskim i slavonskim mjestima i proteže se uz rijeku Dravu. Dužina rute na kojoj ćete upoznati prirodne ljepote Slavonije i tradicijskih sela iznosi 240 km.

MEDITERANSKA RUTA
Mediteranska, jadranska biciklistička ruta duljine 1.116 km vodi duž obale, od Istre do Dubrovnika, kroz sedam turističkih regija Hrvatske, i dijelom Liku, Dalmatinsko zaleđe i otoke. Kombinacija je to predivnih krajolika te autentične baštine i seoske kulture.

PARK ŠUMA GOLUBINJAK
U Gorskom kotaru, na samo kilometar od središta mjesta Lokve, pješačke staze vode vas kroz 51 hektar zaštićenih šuma bukve, jele i smreke na kamenim blokovima. Naći ćete i najveću jelu u Gorskom kotaru, koju nazivaju “kraljicom šume” s više od 250 godina starosti, i visine od 37 metara. Nemojte propustiti posjetiti Golubinju polušpilju, Paklena vrata i Ledenu špilju.

MOTOVUN
Ovaj srednjovjekovni istarski gradić prepun je legendi, a u šumama koje ga okružuju mogu se pronaći slavni bijeli istarski tartufi. Sa zidina uživajte u pogledu na dolinu rijeke Mirne, a malo hrabriji mogu se odlučiti i na let balonom.

LUBENICE
Malo mjesto na otoku Cresu, smjestilo se na vrhu litice od 378 metara u podnožju koje se skriva prekrasna plaža sv. Ivan, koju često svrstavaju na popise najljepših plaža na svijetu. Do nje vodi put uskim stazicama kojima se spuštate niz liticu, a povratak s plaže pravi je izazov za one željne aktivnog odmora.

VRELO UNE
Nalazi se u ličkom dijelu Zadarske županije, kod mjesta Donja Suvaja, na 396 metara nadmorske visine. Bajkovito je to plavozeleno jezero dubine više od 200 metara okruženo šumom i visokim strmim liticama koje se protežu i do 150 metara u visinu.

KOPAČKI RIT
Jedna je to od najvećih europskih močvara i pravi ptičji raj. Ovaj jedinstveni rezervat, u kojem živi više od 2.300 bioloških vrsta, možete upoznati čamcem, brodom ili biciklom.

PUSTINJA BLACA NA BRAČU
Kulturni spomenik čini niz kamenih dvokatnica s crkvom, koje su nastale iz nekadašnjih pećina, na litici. U nekad slavnoj glagoljaškoj pustinji danas plijeni pažnju i zvjezdarnica.

NP SJEVERNI VELEBIT
Istinska je to divljina koja se proteže na više od 100 km. Uz rezervate Hajdučke i Rožanske kukove, Lukinu jamu, jednu od najdubljih jama na svijetu, Velebitski botanički vrt, bogat biljni i životinjski svijet, niz je i planinarskih staza, među kojima je najpoznatija Premužićeva staza, duga 57 km.

ZRMANJA
Jedna je to od najboljih rijeka za rafting u ovom dijelu Europe. Duljine oko 70 km, prolazi kroz vapnenačke stijene i šest kanjona. Idealno je mjesto za ozbiljne avanturiste koji će se kajakom, kanuom ili raftom moći spuštati po snažnim brzacima.

BIOKOVO TOUR
Uspon do najvišeg vrha planine Biokovo Svetog Jure, na nadmorskoj visini od 1762 m, zahtjevna je i teška biciklistička staza. Stazom dužine oko 30 km koja kreće iz Makarske, pa se spušta do Tučepa, a zatim kreće uspon u planine te se za nekih tri sata stiže na vrh Biokova.

ZAREČKI KROV
Tri kilometara od Pazina skriva se jedan od najvećih slapova u Istri . Ova prirodna atrakcija rijeke Pazinčice ljetno je odmaralište do kojeg vodi neobilježeni put makadamskom cestom.

MODRA ŠPILJA NA BIŠEVU
Duboka je od tri do 20 metara, a u kombinaciji s refleksijom sunčevim zrakama, špilja i predmeti u moru poprimaju modru i srebrnu boju. Smjestila se na istočnoj strani otoka Biševa.

ODISEJEVA ŠPILJA NA MLJETU
Pećina je to jajolikog oblika. Kroz vapnenačke slojeve, koji je odvajaju od otvorenog mora, u špilju se može ući kroz tunel plivajući ili uz pomoć čamca. S kopna se može doći i po strmim stubama, a posjetitelje oduševljava igra svjetlosti.

DVORAC TRAKOŠĆAN
Nastao je krajem 13. stoljeća kao manja osmatračka utvrda. Okružuje ga pejsažni park s umjetnim jezerom, površine oko 17 hektara, livadama i šumom. Poučna pješačka staza oko jezera proteže se na pet kilometara.

OMIŠ
Sportsko penjanje po prirodnim strmim i golim stijenama omiljena je aktivnost u Omišu, a Planovo jedna od najčešćih lokacija. Stijene u blizini grada nude niz smjerova za iskusne, ali i za penjače početnike.

STONSKE ZIDINE
Ovaj srednjovjekovni obrambeni zid čuva Ston na poluotoku Pelješcu. Idealna su lokacija za ljubitelje trčanja. Ruta od 7000 metara proteže se po zidinama Stona i Malog Stona, te Velikog zida s tri tvrđave. Trčanje je to s pogledom na more i solanu, a u rujnu se na ovim zidinama održava i stonski maraton.

STAZA SEDAM SLAPOVA
Kružna staza započinje, pa tako i završava u Buzetu. Dugačka je 13,5 km, a u šetnji koja traje oko pet sati vidjet ćete prirodne ljepote Istre, skrivene slapove na rijeci Mirni, bogatu vegetaciju, jezero, stari Napoleonov most, kamenolom.

KORČULA
Bogatstvo podmorja naših otoka provlači ronioce, od početnika do profesionalaca. Na Korčuli prirodne ljepote i ostatke potopljenih brodova možete pronaći u uvali Pudarica, a arheološko nalazište skriva se u podmorju otočića Majsana.

NP KRKA
Park se proteže na više do 100 km, a uz Skradinski buk, najduži slap na rijeci Krki, te otok Visovac na kojem se nalazi franjevački samostan i crkva iz 17. stoljeća, možete se prošetati pješačkom stazom Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, dugoj oko osam kilometara.

OTOK GALEŠNJAK
Nazivaju ga “otok ljubav” zbog njegovog srcolikog oblika, pa je i česta destinacija zaljubljenih parova. Ovaj nenaseljeni otok nalazi se u Pašmanskom kanalu, proteže na 0,132 četvornih kilometara površine, i u blizini je otoka Ugljana, Pašmana, Dugog otoka te Kornata.

Pripremila: Antonija Vrčić

Foto: Guliver/Thinkstock, Unsplash