5 manje poznatih mjesta koje morate posjetiti na otoku Ugljanu

by | 5 rujna, 2020

Otok Ugljan jedan je od najposjećenijih hrvatskih otoka zbog svoje jako dobre povezanosti sa Zadrom, no ako još uvijek niste otišli barem na jednodnevni izlet, vrijeme je da naćulite uši i poslušate sve povijesne priče koje ćete čuti o otoku.

Iako ne možemo reći da je razvijen i bogat kao ostali otoci o kojima smo pričali, Ugljan svakako ima svoje čari. Generacijama je vezan uz more, pomorstvo i ribarstvo, a 2000 godina tradicije u maslinarstvu ostavilo je stotine tisuća stabala maslina od kojih se dobiva ulje izuzetne kvalitete i arome. Cijelom sjeveroistočnom stranom otoka u prirodnim uvalama nižu se ribarska i turistička mjesta od kojih su najpoznatija, Kukljica, Kali, Preko i Ugljan. Druga strana otoka je uglavnom strma i nenastanjena i s pripadajućim uvalama, otocima i bogatim podmorjem pravi je izazov za ronioce i sportske ribolovce. Brdovita ali pitoma unutrašnjost ispresijecana je brojnim stazama pogodnim za šetnje i biciklističke ture u kojima ćete uživati na izletu. U nastavku donosimo 5 mjesta koje se isplati posjetiti na otoku Ugljanu.

Uvala Kostanj
Plaža Kostanj se nalazi na otoku Ugljanu sjeverno od mjesta Kukuljica, nekih 15-ak minuta hoda. Plaža je pješčana s plitkim morem što je idealno za djecu i neplivače. Na Kostanju nema dodatnih sadržaja pa vam preporučujemo da sa sobom ponesete hranu i piće ako se zadržite tijekom cijelog dana.
Ako se želite opustiti uz neki sport također ponesite svoje rekvizite, jer tu nema trgovine u kojoj možete iznajmiti ili kupiti sportsku opremu. Iza plaže se nalazi predivna borova šuma koja će vam tijekom vrućih mjeseci pružiti hladovinu. Kostanj je idealna plaža za one koji se žele odmoriti daleko od velikih gužvi i užurbanog prometa.

View this post on Instagram

• Kostanj beach is idyllic bay located in Kukljica. Sandy beach is great for young children, non-swimmers also take great pleasure from the shallow shores. There is an old pine forest providing shade. The best way to reach the beach is via a footpath along the coast. It only takes 5 minutes from the center to the Bay of Kostanj. On the beach there is no tourist infrastructure. Atlantis travel wrote about top ten beaches in Croatia and Kostanj beach is among them! 🏞🌳🌞⛵⚓ Repost; thank you very much @tihomirgrzincic 😊 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . #croatiafulloflife #croatia #croazia #island #isola #insel #ostrov #Kukljica #ugljan #summer #sunny #sommer #estate #nature #amazing #urlaub #beautifuldestination #travelslifee #photography #adriatic #islandhopping #visitcroatia #dalmatiahr #info #mostbeautifulplace #travel #vacaytime #holidays #paradise

A post shared by Kukljica, Ugljan 🌞🏝🌴 (@kukljica_) on

Uvala Ćinta
Uvala okružena sa strmim velikim stijenama i neobično modrom bojom mora, pogodna za izlete brodom i uživanje u tišini, mirisu mora i borova. Ovo je jedna od onih uvalica u kojima nemojte očekivati puno ljudi, niti sadržaja već robinzonsko uživanje u prirodi i svemu što ona nudi.

View this post on Instagram

#uvalaćinta

A post shared by Val (@val84bak) on

Plaža Jelenica
Nudistička plaža Jelenica u Kukljici možda neće biti razlogom za najam apartmana, sobe ili kuće za odmor u Kukljici, ali je mjesto do kojeg vrijedi prošetati. Kukljica prisvaja čak tri čarobne uvale na jugozapadnim obalama otoka do kojih je tek 10 ili 15 minuta hoda, a koje su daleko od gužvi i stresa svakodnevice. Ovdje je vrijeme zastalo, opušteno među granama maslina, suncem pozlaćenim valovima. Plaža Jelenica je FFK plaža, mjesto za odbacivanje svih briga, i odjeće, naravno, a susjedne uvale Mala i Velika Sabuša prihvaćaju one stidljivije s ponekom krpicom na sebi. Zajedničko je ovim uvalama stjenovita obala, pješčano dno s tirkiznim morem, nedostatak sadržaja. Plaža Jelenica nije za obitelji s malom djecom pa se ovdje možete nadati tišini koja je nezamisliva na većini drugih mjesta u ljetnim mjesecima. Pogled na otočić Golac, pozivnica je za selfi, na razglednicu uhvaćena divljina Jadrana.

Kali
Kali je mjesto najpoznatijih ribara na Jadranu koji su svoja ribarska i pomorska umijeća dokazali i na svjetskim morima. Poseban pečat mu daju dvije lučice pune ribarskih brodova i ribari koji na gatovima krpaju mreže. Stara jezgra mjesta s uskim uličicama i kamenim kućama u dalmatinskom stilu smještena je na brežuljku odakle se pruža prekrasan pogled na okolicu, a sve nadvisuje zvonik barokne crkve Sv. Lovre zaštitnika Kali.

Lukoran
Veli Lukoran je mjesto prepuno skrovitih uvala i plaža u kojima borovi dodiruju more. U njemu se nalazi više ladanjskih kuća zadarskih plemićkih obitelji od kojih je najpoznatiji ljetnikovac obitelji de Ponte iz 17. st. U Malom Lukoranu govore o tome kako je ovaj kraj od davnine bio mjesto za odmor. Prema predaji je tu pjesnik Petar Preradović, očaran izlaskom sunca na otoku ispjevao poznatu Hrvatsku budnicu “Zora puca”.

View this post on Instagram

#lukoran morning…

A post shared by Dekovi Apart (@dekoviapart) on

 

Foto: Amy Lister / Unsplash