Vrste piercinga koje najbrže zarastaju: vodič kroz popularno ukrašavanje tijela

by | 12 travnja, 2023
piercing uha

Razmišljate o piercingu i možda se pitate na kojem mjestu najbrže zarasta? Detalje donosimo u nastavku, a saznajte i kako se brinuti o svom novom piercingu.

Piercing može biti zgodan način da instantno upotpunite svoj izgled, ali ovaj oblik ukrašavanja tijela ujedno zahtijeva posvećenost. S obzirom na to da ćete imati novu “rupicu” na tijelu, na početku ćete je morati pažljivo čistiti i biti nježni s tim dijelom tijela dok ono zarasta, što može potrajati nekoliko mjeseci (to varira ovisno o lokaciji piercinga i osobi). Bez obzira na to odlučujete li kako uljepšati svoju ušnu školjku ili razmatrate opcije za lice i tijelo, vrijeme zarastanja može imati važnu ulogu u vašoj odluci.

Koji piercing najbrže zarasta?

Većina piercinga se može grupirati u nekoliko različitih vremena zarastanja. Na primjer, kad je riječ o ušima, pravilo je da zarastanje piercinga na resici traje od dva do četiri mjeseca, a na drugim dijelovima uha obično oko šest. Isto vrijedi i i za piercing na licu, s nekim izuzecima. Piercinzi septuma (tkiva između nosnica) najbrže zarastaju – za oko osam do deset tjedana. Većina piercinga na usnama zarasta za oko tri mjeseca, a nosnicama (hrskavica) treba otprilike šest mjeseci.

Pročitajte: 30 ideja za minimalističke, decentne tetovaže koje će zadovoljiti sve ukuse

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Studs (@studs)

Iako su referentna vremena zarastanja važna, ne idu uvijek po planu. Vrijeme zarastanja može varirati za svakoga, o faktorima kao što su anatomija uha, postavljanje piercinga i režim njege nakon toga. Ako dobivate novi piercing, budite spremni da period zarastanja varira i nastavite neophodnu naknadnu njegu sve dok ne izgleda i ne bude potpuno zaliječeno – čišćenje i nježni ophođenje u tom području malo duže može vam samo pomoći. Još jedan faktor koji može zakomplicirati vrijeme zarastanja je ako se razvije keloid (divlje meso) ili infekcija. Iritacije se često javljaju u prvih nekoliko mjeseci, kada je piercing još uvijek osjetljiv. Ako doživite nešto od ovoga, budite nježni, strpljivi i područje održavajte čistim da biste se vratili na pravi put. U slučaju bilo kakvih komplikacija, preporuka je javiti se svom liječniku i obavijestiti osobu koja vam je radila piercing.

Vrste piercinga koji najbrže zarastaju

Septum

Piercing septuma (poznat i kao piercing kroz meko tkivo između nosnica) od onih je piercinga s najbržim zarastanjem i najmanjom iritacijom. Za razliku od nosnica, septum je izložen manjem broju bakterija, stoga zarasta u otrprilike dva mjeseca. Preporučuje se da ovom području date osam do deset tjedana da se izliječi, a tijekom cijelog tog perioda morate ga održavati i redovito čistiti.

Ušna resica

Vaše ušne resice možda su najčešće mjesto za piercing zahvaljujući njihovom brzom vremenu zarastanja i gotovo bezbolnom iskustvu. Piercinzi koji prolaze kroz meko tkivo imaju tendenciju zarastati brzo i bez komplikacija. Oni koji se postavljaju u područjima gdje postoji trenje ili znojenje također imaju veću vjerojatnost da se inficiraju. S obzirom na područje resice, ovo pomaže procesu.

Vrijeme zarastanja ušne resice je šest do osam tjedana iako to, ovisno o tome gdje to radite, može potrajati i duže. Kada tražite piercing na ušnoj resici, otiđite profesionalnom piercing majstoru kao što biste to učini za sve ostale vrste piercinga. Ako ušna resica postane traumatizirana krivim tehnikama, bit će potrebno više vremena da zaraste.

Obrva

Usprkos svojoj smjeloj lokaciji, piercing obrva relativno brzo zacjeljuje. Kod obrva je manje uključena koža jer se radi o površinskom piercingu. Ovim piercinzima obično je potrebno dva do tri tjedna da zacijele. Tanje tkivo je mač s dvije oštrice: ako se previše dira, piercing se može pomaknuti, a u nekim slučajevima koža može čak i odbiti piercing. Obavezno redovito dezinficirajte područje, posebno tijekom procesa zarastanja.

Jezik

Iznenađujuće, jezik je jedno od bržih mjesta za zarastanje. Jezik se sastoji od dva mišića i omotan je sluznicom. Kad piercing na jeziku pravilno zacijeli, tijelo tretira ranu kao ožiljak. Osim toga, sluznica na vašem jeziku i obrazima razlikuju se od tipičnih stanica kože jer imaju jednostavniju strukturu koja im omogućava lakši pristup dotoku krvi.

Dodatno, oralne bakterije prisutne u ustima pomažu u smanjenju upale rane. Kao rezultat toga, predviđa se da će vrijeme zarastanja biti dva do četiri mjeseca kad se o njemu pravilno brine. Ipak, u periodu zarastanja, preporuke su izbjegavati vruću, slanu i ljutu hranu, kao i kavu, cigarete i alkohol.

Ušna hrskavica

https://www.pinterest.com/pin/638314947203489113/

Kao i ušna školjka, hrskavica ima tendenciju brzo zarastati, ali nije baš tako bezbolna. Bol je različita za svakoga, ali piercing hrskavice prolazi kroz centar uha, koje je mnogo deblje tkivo od resice. Vrijeme zarastanja je oko šest mjeseci, ali može potrajati malo duže, ovisno o vašem ponašanju.

U periodu zarastanja preporučuje se izbjegavanje nošenja slušalica, u nekim slučajevima i naočala. Tijekom liječenja želimo ograničiti određena ponašanja; međutim, kad se piercing potpuno zaliječi, ništa od toga ne bi trebalo predstavljati rizik. Kad je riječ o održavanju, lagano navodnjavanje sterilnim fiziološkim rastvorom nekoliko puta dnevno ublažava svaki iscjedak na mjestu piercinga.

Nosnice

Piercingu nosnica potrebno je duže da zaraste od septuma, ali se ipak našao na listi. Nos je prekriven mekom hrskavicom, a ovaj piercing se može postaviti bilo gdje. Stručnjaci se slažu da vrijeme zarastanja u prosjeku traje otprilike šest mjeseci, ali to vrijeme lako se može poremetiti jer se područje može inficirati ili iritirati ako ga previše dodirujete.

Unutrašnji nabor hrskavice ušne školjke

Ovo područje spada u kategoriju “napredne hrskavice“. Smješten na unutrašnjoj hrskavici uha, piercing na ovom području postao je vrlo popularan. Većina piercinga iznad resice ima slična vremena zarastanja, a ovaj nije izuzetak. Planirajte najmanje šest mjeseci (ili do devet) da ovo područje zacijeli.

Prednji dio hrskavice uha

Smješten točno iznad vašeg tragusa (rupe uha), prednji heliks je moderno mjesto za piercing. Hrskavica u ovom području malo je deblja od ostalih dijelova uha, pa očekujte malo više boli nakon bušenja. Kao i ostali piercinzi na ovoj listi, možete očekivati da će i ovaj zarasti za oko šest do devet mjeseci, ali može biti duže ovisno o osjetljivosti i o tome koliko se dobro brinete o njemu.

Vodič za njegu nakon piercanja

Ne dirajte svoj iscjeljujući pirsing
Najbolji način da se olakša zarastanje jest izbjegavanje dodirivanja i uvrtanja nakita na mjestu piercinga. Za piercing u ušima predlaže se izbjegavanje spavanja na zahvaćenoj strani.

Izaberite nakit visoke kvalitete
Nakit za piercing treba biti napravljen od metala za implantaciju radi sigurnosti i zarastanja.

Redovito čistite piercing
Ključ za brzo i pravilno zarastanje je da područje bude čisto. Za režim čišćenja koji se lako prati, ispirajte sterilnim fiziološkom otopinom nekoliko puta dnevno. Svakako će vam vaš piercing majstor preporučiti otopinu za čišćenje koju možete koristiti.

Dodatne preporuke za njegu nakon piercanja one su zdravorazumske, pa tako vaš piercing u periodu zarastanja ne bi smio doći u doticaj s nečistom vodom (izbjegavajte bazene, rijeke…), a također izbjegavajte i solarij.

Foto: @wwake/Instagram, Pinterest