Evo što smo doznali o povezanosti gel manikure s rakom kože

Biste li trebali otkazati termin svoje sljedeće manikure?

by | 13 travnja, 2023
Uzrokuje li gel manikura rak

Ako želite da vam lak na noktima bude besprijekoran tjednima, gel manikura obično je dobra opcija. Ljubiteljice ove vrste manikure dobro znaju da se gel lak suši pod ultraljubičastim svjetlom koje pomaže dobiti izdržljiv i dugotrajan sloj boje koji nije ni približno osjetljiv kao tradicionalni lakovi za nokte. Ali uz nedavno istraživanje koje povezuje korištenje UV svjetla s rakom kože, ne možemo se ne pitati isplati li se dugotrajna manikura.

Istraživanje objavljeno ove godine u časopisu Nature Communications pokazuje da zračenje UV svjetla (koje se obično koristi u lampama za sušenje noktiju) može značajno oštetiti kožu. Istraživači su izložili izolirane stanice ljudske kože i životinjske stanice UV lampi za nokte i otkrili da je nakon samo 20 minuta 20 do 30 posto stanica odumrlo.

Odumiranje stanica i oštećenje DNK

Tri testiranja od 20 minuta rezultirala su odumiranjem stanica za do 60-70 posto. Izlaganje UV zračenju također je uzrokovalo oštećenje i mutacije DNK – promjene koje potencijalno mogu uzrokovati rak kože, kako tvrde znanstvenici.

Trebate li se, dakle, brinuti oko toga da ćete dobiti melanom ako redovito radite gel manikuru? Premda gel manikura teoretski može povećati rizik od razvoja raka kože putem izlaganja UV svjetlu, kao što je pokazala nova studija, još uvijek nema dovoljno dokaza da bi se apsolutno utvrdila poveznica.

Ipak, u svjetlu novih spoznaja, možda biste gel manikuru mogli povremeno zamijeniti kućnim uratkom. Za inspiraciju, pogledajte naš vodič najpopularnijih lakova za nokte ovog proljeća i ljeta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Unhas Top (@unhaas.top)

Pročitajte: Uz ove trikove lak na noktima će trajati dulje od dva tjedna

Foto: iStock/Getty Images Plus, @unhaas.top