Varaždin će osigurati besplatne higijenske uloške za učenice slabijeg imovinskog statusa!

Varaždin će biti prvi hrvatski grad koji će učenicama osigurati higijenske uloške

by | 18 srpnja, 2021
varaždin higijenski ulošci

Prije nekoliko mjeseci pisali smo o hvalevrijednoj inicijativi varaždinske Strojarske i prometne škole koja je učenicama omogućila besplatne menstrualne higijenske potrepštine, a sada je iz ovog hrvatskog grada stigla još bolja vijest. Naime, “gradsko vijeće Grada Varaždina podržalo je inicijativu da se osiguraju sredstva za financiranje higijenskih uložaka učenicama slabijeg imovinskog statusa u svim osnovnim školama kojima je osnivač Grad Varaždin”, kako piše portal Vox Feminae.

Inicijativa je ovo za suzbijanje menstrualnog siromaštva koju je predložio gradski vijećnik Lovro Lukavečki, a amandman na rebalans proračuna vijećnici su prošlog tjedna i prihvatili. Grad Varaždin će tako za ovu hvalevrijednu inicijativu osigurati 40.000 kuna te bi se projekt trebao početi provoditi s početkom nastavne godine 2021./2022.

“Grad Varaždin će s 40.000 kuna poduprijeti nabavku higijenskih uložaka za socijalno ugrožene učenice u osnovnim školama. Osobno mi je žao da ovakve odluke uopće moramo donositi, ali, nažalost, siromaštvo je prisutno, a higijena je temeljno ljudsko pravo. Drago mi je što je ovaj amandman predložio naš najmlađi vijećnik Lovro Lukavečki te se nadam kako će i druge sredine prihvatiti ovu inicijativu i omogućiti djevojčicama i djevojkama slabijih financijskih mogućnosti ove osnovne higijenske potrepštine”, komentirao je ovom prilikom varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Ova je sjajna vijest stigla nakon rezultata istraživanja koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, a koji su pokazali da trećina žena u Hrvatskoj mora štedjeti na ulošcima zbog njihove cijene, odnosno da moraju kupiti manje kvalitetne uloške. Istraživanje je pokazalo i da više od 10 posto žena nema dovoljno menstrualnih potrepština (11,9 posto), a njih 11,9 posto otkrilo je da si iste ne može niti priuštiti. Uzmemo li u obzir i činjenicu da je hrvatska vlada odbila prijedlog zakona o smanjenju PDV-a na menstrualne proizvode, koji su ženama apsolutna nužnost te spadaju u primarno dobro, Varaždin je definitivno pokazao da se drukčije i bolje može, uz malo volje i razumijevanja. Nadamo se da će i drugi hrvatski gradovi slijediti ovaj svijetli primjer, a potom, tko zna, možda jednom doživimo i škotski scenarij, gdje su besplatne menstrualne higijenske potrepštine osigurane svim ženama.

Foto: Imagesines/iStock via Getty Images Plus