Škotska je prva država svijeta koja će omogućiti besplatne menstrualne potrepštine svim ženama

by | 25 studenoga, 2020

Škotska je postala prva država u svijetu koja će omogućiti besplatne menstrualne higijenske potrepštine svim ženama nakon što je Parlament konačno odobrio prijedlog Zakona glasnogovornice laburista Monice Lennon.

Prema tom prijedlogu zakona, škotska mora osmisliti strategiju koja će omogućiti besplatne higijenske proizvode, odnosno tampone i uloške, svim ženama koje nemaju mogućnost kupiti ih same. Sve obrazovne ustanove svojim će učenicama morati omogućiti besplatne proizvode za menstruaciju, a procijenjeno je da će na iste država potrošiti oko 24 milijuna funti.

Cilj ovih mjera jest okončati “menstrualno siromaštvo”, odnosno stati na kraj troškovima menstruacije zbog kojih mnoge žene nemaju pristup higijenskim potrepštinama na koje bi trebale imati pravo bez ikakvog plaćanja. Škotska premijerka Nicola Sturgeon na svom je Twitter profilu napisala kako je ponosna što je glasala za, kako sama kaže, prekretnički zakon u povijesti Škotske, zbog kojeg je njezine država postala prvom državom svijeta koja će omogućiti besplatne menstrualne higijenske potrepštine svim ženama.

Moramo naglasiti da ovaj korak nije bitan samo za Škotsku nego i za ostatak svijeta koji bi se itekako trebao ugledati na njihov zakon. Menstrualni ciklus prirodan je te sastavni dio žene i ženskog organizam i nitko ne bi trebao plaćati higijenske proizvode za isti. Osobito one žene koje nemaju financijske uvjete za plaćanje tampona, uložaka, menstrualnih čašica i drugih menstrualnih higijenskih proizvoda.

Foto: Karolina Grabowska/Pexels