Varaždinska srednja škola omogućila besplatne menstrualne potrepštine za sve učenice

by | 17 ožujka, 2021

Nedavno istraživanje, koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, pokazalo je da trećina žena u Hrvatskoj mora štedjeti na ulošcima.

Na službenoj stranici Udruge PaRiter stoji kako je više od trećine ispitanica (36,4 posto) navelo da im se događa da moraju kupiti manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene, a njih više od 10 posto da ne mogu redovno mijenjati uloške i tampone kad god žele. Poražavajući rezultati ankete u kojoj je sudjelovalo više od 6 000 žena bili su razlog i poticaj Snježane Klarić, ravnateljice varaždinske Strojarske i prometne škole, za djelovanje. (Pročitaj: Istraživanje je pokazalo da trećina žena u Hrvatskoj mora štedjeti na ulošcima)

Naime, Klarić je učenicama svoje škole od 10. ožujka omogućila besplatne menstrualne higijenske potrepštine koje se mogu preuzeti u školi te po potrebi ponijeti doma. Klarić je javnosti obznanila kako su prve tampone i uloške platili iz školski sredstava te donacije nastavnika. Ova predivna i hvalevrijedna akcija dokaz je da se i u malim državama poput naše mogu dogoditi velike promjene. Takve su promjene doista potrebne jer činjenica da se žene u Hrvatskoj moraju suzdržavati od redovnog mijenjanja higijenskih menstrualnih potrepština žalosna je i bolna.

Niti jedna žena ne bi trebala imati takve probleme. S obzirom na to da je ravnateljica Klarić, u dogovoru s drugim zaposlenicima, pronašla rješenje u vlastitim sredstvima škole te dobrovoljnim donacijama, ovakva akcija može se pokrenuti u svim školama. Načina uvijek ima, a za mijenjanje svijeta potrebne su samo volja i malo mašte.

Foto: Cliff Booth/Pexels