Užasno ste strogi prema sebi? Ove budističke vježbe pomoći će vam da se više volite

by | 18 kolovoza, 2020

Mnogi ljudi imaju unutarnje monologe koji se sastoje od mračnih misli te samo-osuđivanja. Kod nekih je osoba pojava takvih misli toliko česta da ju smatraju normalnom. No takve su misli samodestruktivne te mogu dovesti do brojnih mentalnih i duševnih problema.

Ponekad se to događa zbog prošlih loših iskustava koji uzrokuju sumnju u nove ljude. Ponekad je to velika doza samokritičnosti i pronalaženje mana u svemu što radite. To je onaj glas u glavi koji vam govori da niste dovoljno dobri, da ste manje vrijedni i da nikada nećete biti “normalni”. Osim što takav unutrašnji odnos može biti loš za vaše zdravlje, on vas, također, može dovesti do loših odnosa i naizgled bezizlaznih situacija. Ako ste primijetili da ste užasno strogi prema sebi te da si neprestano pronalazite mane koje si jednostavno ne možete oprostiti, vrijeme je da to promijenite. U nastavku vam donosimo tri jednostavne budističke vježbe kojima ćete osvijestiti te prihvatiti svoje mane i greške te raditi na njima.

PREPOZNAVANJE

Najprije je potrebno prepoznati i priznati si vlastite pogreške, mane i negativnosti. Kad to učinite, nikako nemojte osjećati sram ili bilo koju vrstu negativnosti, jer je apsolutno normalno pogriješiti. Budite svjesni toga da ste u dubini duše sretna i dobra osoba te da svaku negativnost možete jednostavno izbrisati prihvaćanjem i radom na sebi.

ZAHVALNOST

Budite zahvalni na prepoznavanju onoga što u sebi želite promijeniti. Nakon što prepoznate i priznate vlastite pogreške te krenete raditi na njima, osjetit ćete veliku zahvalnost zbog toga što imate mogućnost mijenjati stvari nabolje.

RAZUMIJEVANJE

Razumjeti sam sebe znači prihvatiti vlastite mane kao sastavni dio svoje ljudskosti. Nemojte misliti da s vama nešto nije u redu. Loše misli i loš odnos prema sebi znak je da vaš um nije istreniran te da je potrebno raditi na svojem unutarnjem “ja”  kako biste došli do cilja i mira. No zapamtite da rad na sebi nikad ne prestaje te da ništa nije konačno i determinirano.

Foto: averie woodard/Unsplash