Riješili smo mitove o nošenju grudnjaka – je li zdravo nositi ga za spavanje?

by | 18 kolovoza, 2020

Da prije svega razjasnimo jednu stvar – hoćete li ili nećete nositi grudnjak u krevet, ovisi isključivo o vama.

Postoje prednosti i mane spavanja u grudnjaku, a one ovise ponajprije o tome je li vam ugodno spavati s grudnjakom ili ne. Ako nije – nemojte, jer činite si samo nažao, a ako je, dapače, može imati i beneficije. Ako ste u procesu hormonalnih promjena, dojite ili pokušavate prestati dojiti, bolje je da nosite grudnjak kako bi smanjile oticanje grudi. Također, svi znamo za onu tvrdnju da nošenje grudnjaka po noći pomaže pri elastičnosti i čvrstoći grudi, te ih drže na poziciji, ali nažalost, ne postoji nikakav konkretan dokaz koji to može sa sigurnošću potvrditi. Nošenje grudnjaka ne utječe na ovojnicu grudi, nego genetika, dojenje i debljanje mijenja oblik grudi tijekom vremena.

Posljedice spavanja u grudnjaku
Baš kao što nema ni mnoštvo pozitivnih faktora za spavanje u grudnjaku, nema toliko ni negativnih. Ne utječe ni na kakve ozbiljne zdravstvene probleme, a jedino što eventualno može izazvati je probleme s kožom. Nošenjem prljavog grudnjaka akumulira se ulje, znoj i bakterije koje rezultiraju aknama i osipima, ali ništa više od toga.

Što kad ne spavate?
Sada kada znate da spavanje u grudnjaku nikako posebno ne može utjecati na zdravlje vas ili vaših grudi, vrijeme je da prođemo dnevno nošenje. Zapravo, nije ništa drukčije nego noćno jer osim potencijalnih “kozmetičkih” razloga, ne postoji razlog iz kojeg bi trebali nositi grudnjak, nego sve ovisi o osobnom odabiru. Kod žena s većim grudima, grudnjak može pomoći kod znojenja grudi, s bolovima u leđima i vratu zbog teških grudi, ili neugode kod pokreta, no većinom je u tom slučaju riječ o sportskom, čvrstom grudnjaku koji će vas držati sigurnima.

Foto: Uliana Kopanytsia; Taisiia Shestopal /Unsplash