Tri čvrsta znaka da su vam potrebni multivitamini, prema stručnjacima

by | 26 siječnja, 2023
multivitamini

Pravilna i uravnotežena prehrana bogata vitaminima i hranjivim tvarima definitivno je ključna ako želite ostati zdravi i u formi. Ipak, ponekad je uistinu izazovno osigurati da svi obroci budu zdravi i uravnoteženi te da svaki od njih sadrži točno onoliko vitamina i minerala koliko je tijelu potrebno.

Mnogi ljudi u takvim situacijama posežu za raznim dodacima prehrani, a najčešće se ipak uzimaju multivitamini kao spoj svega što treba. Međutim, znate li kad i kako ih ispravno koristiti i jeste li uopće dobro procijenili da vam trebaju?

Tri sigurna znaka da trebate koristiti multivitamine

Lexi Moriarty, stručnjakinja, kaže da je važno prepoznati znakove koji vam govore da trebate uzimati multivitamine. Evo koja tri znaka ona ističe i na što je važno obratiti pažnju:

Imate krhku kosu i nokte

Suha kosa sklona pucanju može biti znak čestog korištenja štetnih proizvoda za oblikovanje kose ili određenih zdravstvenih problema.

Što se tiče lomljivih noktiju, oni mogu biti uzrokovani hipotireozom, starenjem, ali i nedostatkom vlage. Lexi kaže da lomljiva kosa i nokti mogu biti znak nedostatka hranjivih tvari poput cinka, željeza, biotina ili drugih vitamina B-kompleksa. Upravo uzimanje multivitamina može pomoći kod tih potreba za vitaminima i mineralima te poboljšati zdravlje noktiju i kose.

Postajete umorni i lako gubite dah

Poteškoće s disanjem i niska razina energije mogu biti znak da ste anemični i da imate niske razine željeza, kako govori stručnjakinja Lexi. Ona kaže da uzimanje multivitamina sa željezom može pomoći u povećanju vaših zaliha željeza i poboljšati kvalitetu vaših crvenih krvnih zrnaca. To može poboljšati razinu energije i transport kisika, što dovodi do toga da se osjećate osvježeno i bolje.

Ako sumnjate da imate anemiju ili vam jednostavno treba više željeza u organizmu, klinika Mayo napominje da obratite pažnju i na druge simptome poput blijede kože, glavobolje, vrtoglavice i bolova u prsima, kao i hladnih ruku i stopala.

Često ste bolesni

Dnevni unos multivitamina može vam pomoći da zadovoljite dnevne potrebe za vitaminom C, A i D koji su neophodni za podržavanje zdravog imunološkog sustava. Procijenite sami koliko ste često bolesni i ako je to stvarno često (tri do četiri puta godišnje), tada poradite na svom imunološkom sustavu.

Pročitajte: Vitamini u spreju, vitaminske infuzije… Budućnost suplemenata izgleda zanimljivo!

Foto: LightFieldStudios iStock/Getty Images Plus via Getty Images