Prepoznajte na vrijeme: Ovi simptomi prethode srčanom zastoju

by | 16 siječnja, 2023
srčani zastoj, simptomi srčanog zastoja

Srčani zastoj ne događa se samo starim i bolesnim osobama.

S obzirom na to da se 80 % srčanih zastoja događa izvan bolnice, najčešće kod kuće, postoji mogućnost da će svatko od nas jednom u svom životu upravo biti svjedok srčanog zastoja te da će ta žrtva možda biti netko nama blizak.

U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, dakle 24 osobe u jednom danu. Za sada nema točnih epidemioloških podataka za našu zemlju o preživljavanju nakon izvanbolničkog srčanog zastoja, no procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj, preživi njih tek pet do 10. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće u svijetu, a samo u SAD-u oko 350.000 ljudi godišnje umire od srčanog zastoja.

Pročitajte: Stalno ste zabrinuti da ćete se razboljeti? Ovi simptomi upućuju na zdravstvenu anksioznost

Što je srčani zastoj?

Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja.

Zastoj srca predstavlja terminalni događaj bilo kojeg fatalnog stanja. Javlja se i iznenada (unutar 24 sata od pojave simptoma u ranije zdrave osobe), što se u SAD–u godišnje izvan bolnica događa u oko 400 000 ljudi, a smrtnost je 90 %.

Od trenutka kad osoba doživi srčani zastoj, izgledi za preživljavanje se smanjuju za 10 % svake minute tijekom koje se ne provodi oživljavanje.

Otkriveno je da je polovica sredovječnih pacijenta doživjela znakove upozorenja prije zastoja, i to najčešće u obliku bolova u prsima i nedostatka daha. Od trenutka kad osoba doživi srčani zastoj, izgledi za preživljavanje se smanjuju za 10 % svake minute tijekom koje ne provodite oživljavanje. Već nakon četiri minute srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen, a nakon 10 minuta osoba gotovo da i nema šanse za preživljavanje.

Iako četvrtina osoba koje je pogodio srčani zastoj nije iskusila nikakve simptome, više od pola ih je doživjelo bar jedan, s tim da su se kod većine simptomi pojavili unutar 24 sata prije zastoja, premda su se kod nekih počeli očitovati i do mjesec dana ranije. Kod muškaraca se najčešće javljaju bolovi u prsima, dok žene češće ostaju bez daha. Drugi simptomi na koje treba obratiti pažnju su nesvjestica i neravnomjerni otkucaji srca.

Već nakon četiri minute srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen, a nakon 10 minuta osoba gotovo da i nema šanse za preživljavanje. Kao i u mnogim europskim zemljama, prosječno vrijeme potrebno hitnoj medicinskoj pomoći da stigne do osobe sa srčanim zastojem u Hrvatskoj iznosi 13 minuta.

Glavni uzroci srčanog zastoja većinom su povezani sa srcem: srčani udar (uzrokovan koronarnom bolešću srca), kardiomiopatija i neka nasljedna srčana bolest, bolesti srčanih zalistaka i akutni miokarditis (upala srčanog mišića).
Potrebno je samo na vrijeme uočiti znakove srčanog udara: bol u prsima (koja se može širiti u ruku, rame, vrat ili čeljust), slabost, vrtoglavicu, blijedu kožu, pojačano znojenje. Ako primijetite neke od ovih znakova, odmah nazovite hitnu medicinsku pomoć na broj 194 ili 112.

Zapamtite da srčani udar može dovesti i do srčanog zastoja. Stoga ako osoba izgubi svijest i prestane disati (doživi srčani zastoj), pozovite hitnu medicinsku pomoć i krenite s postupcima oživljavanja. Ako ove jednostavne postupke izvedete brzo i pravilno, osobi ćete povećati šanse za preživljavanje za čak dva do tri puta – piše oživi.me.

Podsjetimo, glazbenica i kći legende rock’n’rolla Elvisa Presleyja Lisa Marie Presley (54) umrla je u četvrtak nakon što je hitno prevezena u bolnicu u L.A.-u zbog srčanog zastoja. Lisa Marie je pretrpjela srčani zastoj u svom domu u Calabasasu u Kaliforniji.

Pročitajte: Osobe koje konzumiraju više mliječnih masti imaju manji rizik od srčanih bolesti, kako pokazuje studija

Foto: Vlad Dmytrenko iStock/Getty Images Plus via Getty Images