Spriječite nadutost u trbuhu

by | 3 kolovoza, 2012

 Nadimanje trbuha je česta pojava, ali i veoma neugodna. Posljedice mogu biti različite, uključujući zadržavanje tekućine i jake plinove, što se obično može riješiti prirodnim lijekovima i promjenom u načinu života.

Zadržavanje tekućine može biti posljedica uzimanja velike količine soli. Mnoga industrijski proizvedena jela sadrže mnogo soli i drugih izvora natrija, pa zato uvijek pročitajte etiketu sa sastojcima jela. Smanjite uzimanje natrija na sljedeće načine:

  • Izbjegavajte mesne prerađevine kao (što su slanina, šunka, kobasice i usoljena govedina), kockice juhe, ekstrate kvasca, slane štapiće i slična jela.
  • Kupujte hranu s niskim sadržajem soli. Potražite kruh, žitarice, konzervirano i zamrznuto povrće, maslac i razne namaze, umake i juhe s niskim sadržajem soli.
  • Ne kuhajte povrće u slanoj vodi.
  • Nemojte dodavati sol ili druge proizvode na bazi natrija kad kuhate kod kuće.
     
  • Jedite manje obroke više puta na dan.
  • Svaki zalogaj dobro prožvačite i pazite da ne govorite dok jedete. Jaki enzimi u ustima pomažu varenje.
  • Izbjegavajte gazirane napitke.
  • Ne pijte za vrijeme obroka. Tekućina razrjeđuje želučanu kiselinu i enzime, pa se time usporava prolazak hrane kroz želudac. Voće koje tad pojedete fermentirati će i  proizvesti plinove.
  • Izbjegavajte jela sa mnogo škroba poput tjestenine i krumpira, u istom obroku u kojem jedete bjelančevine ili voće.
  • Izbjegavajte veće količine mahunarki, mesne hrane, i sirovog voća i povrća jer mogu povećati količinu plinova u crijevima.
  • Smanjite količinu vlakana koju uzimate, osobito onih netopivih poput žitne posije.
  • Jedan dan jedite samo rendane jabuke ili pire od jabuka i pijte samo mineralnu vodu ili čaj od nane. Sljedećeg dana dodajte malo juhe od povrća ili povrća kuhanog na pari za ručak i večeru, a tijekom sljedeća dva dana riža i jogurt. Poslije toga nastavite s normalono zdravom prehranom.

Tagovi: