Škotska usvojila zakon kojim higijenski ulošci i tamponi postaju besplatni

by | 16 kolovoza, 2022
higijenske potrepštine, ulošci, tamponi

Škotska je ušla u povijest javnog zdravstva donošenjem zakona kojim javne ustanove moraju osigurati menstrualne proizvoda. To je ujedno i prva zemlja u svijetu koja je zaštitila pravo na besplatne higijenske proizvode novim zakonodavstvom koje je u ponedjeljak stupilo na snagu.

Ovim zakonom sve obrazovne ustanove (škole, sveučilišta) i javne institucije poput općina moraju osigurati besplatne menstrualne proizvode onima koji su potrebni.

Kampanju za ovaj zakon vodila je laburistička zastupnica Monica Lennon, a on je jednoglasno podržan u škotskom parlamentu 2020. godine. Istaknula je da su lokalne vlasti i partnerske organizacije marljivo radile na tome kako bi zakonsko pravo na pristup besplatnim proizvodima postalo stvarnost te da je ovo, usred krize troškove života, svjetionik koji pokazuje što se može postići kad se političari udruže za dobrobit ljudima kojima služe.

Menstrualno siromaštvo

Iako su besplatni proizvodi za menstruaciju dostupni u školama u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2020., prošli mjesec istraživanje je pokazalo da je više od 32 % djevojaka i mladih žena izjavilo kako nemaju pristup artiklima na svom mjestu obrazovanja. Osim toga, pokazano je da one ili njihove obitelji ne mogu priuštiti kupovinu menstrualnih potrepština poput uložaka i tampona.

Georgie Nicholson, koordinatorica društvenog poduzeća rekla je: “Postoji vrlo jednostavan način kako da se opiše menstrualno siromaštvo: otiđete u supermarket i zapravo morate odabrati možete li kupiti vrećicu tjestenine ili kutiju tampona.” Upravo je i prije pandemije provedena studija koja se svaka četvrta žena u Škotskoj u nekom trenutku susrela s ovim problemom. Upravo zato ovaj zakon je jedna velika prekretnica s obzirom na to da je Škotska postala službeno i prva zemlja koja nudi besplatne proizvode.

Škotska tajnica za socijalnu pravdu Shona Robison rekla je da je ovaj potez od temeljne važnosti za jednakost i dostojanstvo te da je ovo važnije nego ikad u vrijeme kad ljudi donose teške odluke zbog krize troškova života jer nijedna žena ne smije biti u poziciji da nema pristup menstrualnim proizvodima.

A kakva je situacija u Hrvatskoj?

Nažalost, menstruacija je i dalje u ovom 21. stoljeću tabu tema, a najviše žalosti činjenica da si mnoge žene ne mogu priuštiti kupovinu higijenskih potpreština ili na njima štede te kupuju one manje kvalitetne. Upravo sve to ukazuje na činjenicu da se mora nešto mijenjati. Nakon što je Udruga PaRiter provela peticiju skupljanja potpisa za smanjenje stope PDV-a na menstrualne potrepštine, gdje je prikupljeno 24 292 potpisa, Vlada Republike Hrvatska donijela je odluku da se stopa PDV-a na higijenske uloške i tampone smanji s 25 na 13 %. Ipak, još uvijek nedovoljno.

Pročitajte: Ženama u Španjolskoj bit će odobren dopust s posla ako pate od jakih menstrualnih bolova

Foto: Liudmila Chernetska iStock/Getty Images Plus via Getty Images