Ženama u Španjolskoj bit će odobren dopust s posla ako pate od jakih menstrualnih bolova

by | 12 svibnja, 2022
menstrualni bolovi

U skladu s planom reformi koji će sljedeći tjedan odobriti španjolska vlada, ženama koje pate od jakih menstrualnih bolova bit će dopušteno da uzmu dopust s posla do tri dana svakog mjeseca.

Nacrt ove reforme učinit će Španjolsku prvom zapadnom zemljom koja će ponuditi pravo na mjesečni dopust prema kojem će ženama biti zajamčeno slobodno vrijeme tijekom menstruacije.
Kako prenosi telegraph.co.uk, trenutačno samo neke azijske zemlje poput Japana, Južne Koreje i Indonezije odobravaju mjesečni dopust.

Prema Španjolskom ginekološkom i opstetričkom društvu, oko 1/3 žena koje imaju menstruaciju pate od jake boli poznate kao dismenoreja. Simptomi dismenoreje uključuju akutnu bol u trbuhu, glavobolju, proljev i groznicu. Taj broj povećava se ako se tu računaju i predmenstrualni bolovi.

“Ako netko ima bolest s takvim simptomima, odobrava se bolovanje, pa bi se isto trebalo prakticirati i s menstruacijom – dopustiti ženi s vrlo bolnim mjesečnicama da ostane kod kuće”, rekla je Angela Rodriguez, državna tajnica za ravnopravnost, za El Periodico novine.

Pročitajte: Zbog čega je zakon Novog Zelanda o plaćenom dopustu nakon spontanog pobačaja bitan za sve žene?

Osiguravanje higijenskih uložaka

Reforma koja bi trebala biti usvojena sljedećeg tjedna uključuje i druge mjere za poboljšanje menstrualnog zdravlja. Jedan od zahtjeva je taj da škole osiguraju higijenske uloške za djevojke kojima su potrebni. Također, u planu je da ulošci i tamponi budu besplatni za žene u marginaliziranim društvenim okolnostima, a PDV na to će se ukinuti.

U istom paketu reformi, španjolska ljevičarska vlada također planira učiniti pobačaj dostupnijim i jamčenjem pristupa prekida trudnoće u javnim bolnicama. Trenutačno, cijela područja u zemlji su u zoni zabrane pobačaja zbog politike prema kojoj liječnici mogu odbiti prakticirati pobačaj iz etičkih razloga. Parlament je nedavno proglasio kaznenim djelom uznemiravanje ili zastrašivanje žena s ciljem ometanja prava na pobačaj kao odgovor na česte prosvjede ispred klinika za pobačaj.

Pročitajte: Jednostavan način na koji ćete umanjiti menstrualne bolove i grčeve

Foto: Antonio_Diaz iStock/Getty Images Plus via Getty Images