Ovo su prvi svjetski ulošci za menstruaciju koji nude biorazgradivu opciju

Misija: zajedno osloboditi planet od trajnog otpada

by | 20 rujna, 2021
biorazgradivi ulošci za menstruaciju

Upotreba jednokratnih proizvoda i plastike dovodi do velikog ekološkog problema. To se odnosi i na ženske higijenske potrepštine poput uložaka i tampona. Zapravo, jeste li znali da je tamponu potrebno više vremena da se razgradi nego životnom vijeku osobe koja ga koristi? A svaka žena upotrijebit će više od 11.000 menstrualnih proizvoda za jednokratnu uporabu u svom reproduktivnom životu.

Procjena je da se svake godine koristi milijardu plastičnih aplikatora za tampone – koji se bacaju i na kraju zagađuju oceane i onečišćuju prirodu i okoliš.

Međutim, sada je stvoren prvi svjetski uložak koji se može razgraditi – PLANERA. Uložak je napravljen od vlakana drvene pulpe i 100% biorazgradivog upijajućeg praha koji mu omogućuje ultra upijanje (testirani u laboratorijima do 24 sata s velikim protokom), a pritom ostaje siguran za biorazgradnju.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PLANERA (@planeracare)

U pet dana žensko tijelo proizvede u prosjeku 100ml krvi, a ovim ulošcima je potrebno manje od 30 dana da se potpuno razgrade i ne sadrže mikroplastiku. Za usporedbu, neorganski jastučići su većinom 90% plastični i potrebno im je oko 500 godina da se razgrade.

Suosnivač Aaron Koshy, inženjer koji je zajedno sa liječnicom dr. Olivijom Ahn stvorio PLANERU: „Zadnje 4 godine proveli smo radeći s 1500 članova naše zajednice, učili iz svojih neuspjeha i napravili važne pomake. Zajedno smo razvili uložak kojem je potrebno da se razgrađuje danima, a ne stoljećima.“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PLANERA (@planeracare)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PLANERA (@planeracare)

 Jeste li i vi osvješteni kada je u pitanju očuvanje planeta? Koristite razgradive materijale, reciklirajte i ponovno upotrijebite, kupujte pametno – što manje plastike, štedite vodu, koristite održive proizvode.

Foto: Instagram