U Poljskoj je na snagu stupio rigorozni zakon o pobačaju, a njegove su posljedice opasne po život

by | 3 veljače, 2021
pobačaj

Odluka poljskog Ustavnog suda o zabrani pobačaja u listopadu prošle godine šokirala je cijeli svijet te je izazvala prosvjede koji u Poljskoj nisu viđeni od pada komunizma.

No unatoč prosvjedima i reakcijama milijuna mladih Poljaka i Poljakinja, 27. siječnja presuda Ustavnog suda pojavila se u Službenom glasniku Republike Poljske. To znači da se počeo primjenjivati novi zakon o pobačaju, prije kojeg je prekid trudnoće bio dozvoljen u slučaju silovanja, incesta te ako je ugrožen majčin te život fetusa.

U novom se, pak, zakonu izmijenila posljednja stavka, pa sada prekid trudnoće nije dozvoljen čak ni u slučaju teškog defekta. Sve je to izazvalo nove prosvjede, na kojima su demonstranti vladajućima poslali poruke poput: “Ovo je rat”, “Počinje ženski pakao” te “Želim djecu iz ljubavi, a ne iz prinude”, pozivajući ih na ostavku. Ono čega se svi sada najviše boje su posljedice koje ova odluka može imati na zdravlje žena.

Koje su posljedice ovako rigorozne zabrane pobačaja?

Poljski je zakon o pobačaju bio vrlo strog i prije ove odluke. Statistike kažu da se u Poljskoj pored oko 1.000 legalnih abortusa godišnje, izvode i mnogi ilegalni, a poljske ženske organizacije navode brojke od 100.000 do 200.000 ilegalnih pobačaja godišnje. Smatra se kako će ova (već zabrinjavajuća) brojka postati još i veća, a ankete iz 2020. godine pokazale su da većina Poljaka i Poljakinja odluku o novom zakonu smatra rigoroznom. Ilegalni pobačaji, kao posljedica zabrane prekida trudnoće u 98% slučajeva, sa sobom donose dodatne posljedice i probleme.

S obzirom na to da liječnicima koji izvedu ilegalan pobačaj prijeti tri godine zatvora, mnoge će žene prekidati trudnoću kod nestručnih osoba. Sve to dovodi do ugrožavanja ženskog zdravlja i života te do velikih trauma koje mogu nastati zbog cijelog postupka. Isto tako, mnoge će žene rađati mrtvu djecu ili će rođena djeca živjeti kratko, a za života se mučiti zbog deformiteta i bolesti s kojima su se morala roditi.

Situacija koja se događa u Poljskoj nije alarmantna samo za Poljake i Poljakinje, već je vrlo bitna za cijeli svijet te za sve žene koje žele jednaka prava. S obzirom na to da su Hrvatski suverenisti počeli prikupljati potpise saborskih zastupnika kako bi se raspravio njihov prijedlog Zakona o zaštiti života, koji kaže da ljudski život nastaje u trenutku začeća i prema kojem bi pobačaj bio moguć samo u slučaju kada je trudnoćom ugrožen život trudnice, Hrvatsku bi mogao zapasti sličan scenarij. Ovakve odluke i prijedlozi zakona ukidaju pravo slobode izbora i fizičkog integriteta žene te direktno utječu na povećanje ilegalnih pobačaja koji narušavaju zdravlje žena te često vode u smrt.

Foto: Getty/Omar Marques via Guliver