Ovi se problemi vezani za mensturaciju ne smiju ignorirati

by | 18 ožujka, 2020

Posve je jasno da izostanak menstruacije zahtijeva odlazak liječniku, no postoje i drugi problemi ciklusa zbog kojih bi trebalo posjetiti ginekologa, kako piše Glamour.

1. U sat vremena propušta uložak ili tampon, a krvarenje traje više od sedam dana

Stručni medicinski termin za pretjerano obilne ili dugotrajne menstruacije je menoragija. S tim se problemom susreće više od 10 milijuna žena u SAD-u, odnosno svaka peta žena prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Riječ je o menstruacijama koje bi se uklopile u svaki horor film, no ima žena koje čak ni ne shvaćaju da imaju problem.

“Žene koje su navikle na obilne menstruacije često ne uviđaju da je riječ o problemu s količinom. Kad je upitam kakva joj je menstruacija, kaže da je prosječna te da mora zamijeniti tampon svakih sat vremena”, pojašnjava opstetričarka Lauren Strecher.

Znak da patite od menoragije jesu i ugrušci veličine novčića. Iako je tehnički dobar znak to što vaše tijelo stvara ugruške kako bi spriječilo preveliko otjecanje krvi, usto je i znak da krvarite više nego što biste trebali. Čak i ako ugrušci nisu toliko veliki, ako krv procuri kroz uložak ili tampon umanje od sat vremena, to je znak da je krvarenje previše jako.

Također, problem je i ako krvarite više od sedam dana. Tako dugotrajan ili velik gubitak krvi, a procjenjuje se da je riječ od dvije do tri žličice krvi tijekom uobičajene menstruacije, može voditi do anemije. Činjenica da crvena krvna zrnca ne prenose kisik u sva tkiva, osjećat ćete se umorno.

U konačnici, menoragija će narušiti i vaše dnevne aktivnosti u kojima ne možete sudjelovati zbog tolikog krvarenja, pa svakako posjetite liječnika. Obilna menstruacija može ukazivati i na druge zdravstvene tegobe poput fibroida, polipa i drugih izraslina u maternici. Iako nije riječ o zloćudnim tvorbama, svakako valja posjetiti liječnika. Također, uzrok obilnog krvarenja mogu biti i policistični jajnici. Ništa od toga nije situacija koju možete riješiti sami i bez pomoći liječnika.

2. Bolne menstruacije

Ako zbog ciklusa trpite snažne bolove te vas oni sprječavaju da tog dana uopće ustanete iz kreveta, svakako trebate posjetiti liječnika. Oni će vam obično propisati antiupalne nesteroidne lijekove, budući da oni blokiraju kemikalije nalik hormonima, prostaglandine, koji uzrokuju grčeve maternice.

Ako uz te lijekove bolovi nestanu – riješili ste problem. No mnogi će i nakon nekoliko sati ostati zgrčeni na krevetu. Tada je riječ o tzv. dismenoreji. Riječ je o najčešćem problemu kad je o mjesečnici riječ, a više od pola žena pati od bolova jedanput na mjesec. Postoje primarna i sekundarna dismenoreja. Primarna se odnosi na bolove vezane uz hormonski status tijekom menstruacije, a sekundarna dismenoreja označava probleme reproduktivnog zdravlja. Iza te dijagnoze obično stoje fibroidi, endometrioza, adenomioza i druga slična stanja.

3. Dolazi kad je ne očekujete

Nepravilni ciklus može prouzročiti niz zdravstvenih problema poput stresa, putovanja, ali i nešto ozbiljnijih dijagnoza. Uzrok mogu biti problemi sa štitnjačom poput hipotireoze, kad žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona. No u tom slučaju simptomi mogu biti i obilnije mjesečnice, umor, konstipacija, suha koža i naglo debljanje.

Terapija se obično sastoji od lijekova koji imitiraju hormone štitnjače. S druge strane, hipertireoza je stanje u kojem štitna žlijezda proizvodi previše hormona, pa se javljaju oskudnije mjesečnice, iznenadni gubitak težine, povećani apetit, ubrzani rad srca i slično. Dodatno, nepravilne mjesečnice mogu ukazivati na probleme s jajnicima i preranim gubitkom funkcije jajnika. Liječnici tad propisuju hormonsku terapiju čiji su simptomi nalik menopauzalnim tegobama.

4. Izostala mjesečnica

Ponekad mjesečnica izostane zbog stresa, no ako se takvo stanje javlja učestalije, svakako konzultirajte liječnika. Izostanak najmanje tri ciklusa kvalificira se kao amenoreja, a uzroci mogu varirati od trudnoće do policističnih jajnika. Pretjerana tjelovježba također može biti uzrok izostanka mjesečnice, kao i dojenje. Menstruacija nakon poroda kod nekih žena ne dolazi sve dok doje.

5. Spotting

Kapljično krvarenje ili spotting koje se javlja između menstruacija može biti posve normalno, osobito u situacijama kad ste započeli koristiti drugi tip kontracepcije ili ste trudni. No ako se ništa nije promijenilo u životu, a vama se pojavljuje spotting, vrijeme je za hitan odlazak liječniku. Uzrok može biti polip na maternici, ali i upala uzrokovana klamidijom, gonorejom ili drugim uzročnicima. Također, spotting može biti jedan od simptoma raka cerviksa.

6. Nagle promjene raspoloženja

Ako prije menstruacije patite od naglih i učestalih promjena raspoloženja, to može biti dio predmenstrualnog sindroma poznatijeg kao PMS. No ako osjećate iritaciju, ljutnju i više vas ne raduju stvari kojima se inače veselite, možda patite od predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD). Simptomi su snažniji oko tjedan dana prije menstruacije, a već s početkom mjesečnice polako posustaju.

7. Migrena

Među učestalijim tegobama povezanima s ciklusom kod žena je i glavobolja koja se kod nekih može očitovati kao migrena. Obično se ne javlja slučajno niti je uzrok menstruacija, nego dolazi češće kod žena koje su i ranije imale napade migrene. Tegobe spontano prolaze već nakon prvog ili drugog dana krvarenja. Pomažu lijekovi protiv bolova, ili drugi medikamenti koje će vam propisati liječnik ovisno o ozbiljnosti vašeg stanja.

Bez obzira na tegobe koje imate, ne trebate se osjećati posramljeno zbog njih. Danas se sve češće govori o problemima povezanima s ciklusom i to je ohrabrilo mnoge žene da potraže pomoć.

IZVOR: 24SATA.HR