Rijeka uvodi besplatne higijenske uloške u osnovne škole

Tema besplatnih higijenskih menstrualnih uložaka već je neko vrijeme goruća diljem svijeta

by | 27 listopada, 2021
Menstrualni ulošci i tamponi

Grad Rijeka ovu je odluku donio nakon što je Udruga PaRiter objavila istraživanje #TetkaPerioda o menstrualnom siromaštvu te o tome kako se društvo u Hrvatskoj odnosi prema menstruaciji, koliko se troši na higijenske potrepštine koje su nužnost i u nekim su zemljama oslobođene poreza.

Upravo je udruga PaRiter potvrdila ovu vijest, i to na Facebooku. “Sada u 10 sati Grad Rijeka objavljuje važnu vijest – uvest će besplatne menstrualne potrepštine u svim osnovnim školama u gradu! Nevjerojatno smo ponosne što je naše istraživanje #TetkaPerioda polučilo ovakve proaktivne reakcije. Nadamo se da će naša vlada uskoro shvatiti i smanjiti porez na menstrualne potrepštine.

 

“No i dalje polažemo nade u to da će Vlada Republike Hrvatske uskoro shvatiti jasne i nedvosmislene poruke javnosti i smanjiti porez na menstrualne potrepštine na 5 % kako bismo umanjili društvenu nejednakost, uklonili seksizam iz zakona i pokazati da su spremni odreći se mizoginih nameta”, objavila je na Facebooku Udruga PaRiter, udruga za ljudska prava i građansku participaciju.

Pročitajte više… Škotska je prva država svijeta koja će omogućiti besplatne menstrualne potrepštine svim ženama

Projekt besplatnih higijenskih uložaka za djevojčice u riječkim osnovnim školama jedan je od proaktivnih odgovora Grada Rijeke i na šire aktualnu temu s obzirom na nedavne prijedloge o umanjenju PDV-a na ove higijenske potrepštine za žene kako bi im bile financijski dostupnije, a na koje Vlada RH nije pristala, već drugi put.

Foto: iStock/ Getty Images