Simptomi cijepljenja AstraZenecom zbog kojih odmah trebate zatražiti medicinsku pomoć

by | 19 ožujka, 2021

Europska agencija za lijekove obznanila je kako je cjepivo AstraZenece sigurno te da njegove učinkovitosti nadilaze rizike zbog kojih su mnoge države odlučile privremeno obustaviti cijepljenje.

Izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke izjavila je kako je Odbor za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) zaključio kako je AstraZeneca cjepivo sigurno i djelotvorno te da nije povezano s povećanjem ukupnog rizika od nastanka krvnih ugrušaka kod cijepljenih osoba. Isto tako, PRAC zaključuje kako ne postoji veza između manje kvalitete određenih serija cjepiva i mjesta proizvodnje tih cjepiva. No na presici je rečeno kako su prijavljeni rijetki poremećaji kod kojih još uvijek ne mogu u potpunosti isključiti vezu s AstraZeneca cjepivom. Prema riječima PRAC-a, moguće je da je cjepivo povezano s vrlo rijetkim slučajevima krvnih ugrušaka povezanih s niskim razinama krvnih trombocita s ili bez krvarenja. S obzirom na to da povezanost slučajeva zgrušavanja krvi i cjepivom nije utvrđena, bit će obavljena detaljnija istraživanja. Radi se o sedam slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka u više krvnih žila te 18 slučajeve cerebralno-venske sinusno tromboze na oko 20 milijuna cijepljenih ljudi na području Velike Britanije i EU. (Pročitajte: Ako se obustavi cijepljenje AstraZenecom, što će biti s onima koji su primili prvu dozu?)

Simptomi nakon cijepljenja AstraZenecom zbog kojih se trebate obratiti stručnoj osobi

EMA je objavila popis simptoma koji, ako se jave unutar par tjedana od dana cijepljenja cjepivom AstraZeneca, su razlog za traženje hitne medicinske pomoći:

  • kratkoća daha
  • bol u prsima ili trbuhu
  • otekline ili osjećaj hladnoće u ruci ili nozi
  • jaka glavobolja ili zamućen vid nakon cijepljenja
  • krvarenje koje ne prestaje
  • višestruke male modrice, crvenkaste ili ljubičaste mrlje, ili krvnih plikova

Na presici su poručili i da su se slučajevi tromboze i trombocitopenije, od kojih se neki pojavljuju kao mezenterična venska tromboza, cerebralna venska tromboza/cerebralna venska sinusna tromboza, pojavili kod osoba uglavnom unutar prva dva tjedna od cijepljenja. U većini tih slučajeva radilo se o ženama mlađima od 55 godina. No napomenuli su kako je vrlo moguće da je ta brojka povezana s ciljanim cijepljenjem određenih populacija.

Foto: Steven Cornfield/Unsplash