Ako se obustavi cijepljenje AstraZenecom, što će biti s onima koji su primili prvu dozu?

by | 18 ožujka, 2021

Nakon što je više europskih zemalja objavilo obustavljanje uporabe cjepiva AstraZeneca protiv virusa COVID-19 zbog sumnje da isto izaziva grušanje krvi, pacijenti u Hrvatskoj počeli su masovno otkazivati odlazak na cijepljenje.

Prema podacima koje je šefica KoHOM-a dr. Nataša Ban Toskić prenijela za Index.hr, oko 50 posto pozvanih osoba odbilo je primiti cjepivo. Postavlja se pitanje što će se dogoditi s onima koji su već primili jednu dozu. Epidemiolog Miroslav Venus za Index je rekao kako se o ishodu toga zasad može samo nagađati. “Mogu samo teoretizirati, no s obzirom na to da su osobe nedavno primile prvu dozu cjepiva, za 12 tjedana mogu primiti drugu. Vjerujem da će se to s AstraZenecom razriješiti do tada, nisam uvjerenja da će EMA doći do zaključka da se ukida cijepljenje tim cjepivom. Barem po ovome što vidim, ne ide se za tim. Isto tako, ove zemlje koje su obustavile cijepljenje, obustavile su to privremeno”, izjavio je.

Izvršna direktorica Europske agencije za lijekove (EMA) Emer Cooke obznanila je da ne prekidaju cijepljenje u EU, no o svemu će biti više govora nakon današnjeg zasjedanja EMA-e. Prema dosadašnjim informacijama, rezultati dodatnih istraživanja ne bi trebali pokazati odskakanja te veću učestalost tromboembolije kod cijepljenih od onih u populaciji koji nisu cijepljeni. Puno je veći rizik od tromboembolije ako se razbolite od korone nego ako se cijepite AstraZeneca cjepivom. Prema dosadašnjim izjavama ministra zdravstva Vilija Beroša i premijera Andreja Plenkovića, Hrvatska nema namjeru obustaviti cijepljenje AstraZenecom.

Foto: Polina Tankilevitch/Pexels