Iva je osmislila savršenu knjižicu s receptima za pripremu najfinije zimnice

by | 5 srpnja, 2023
Godisnja doba u teglicama knjižica recepata

Ako ste ikad razmišljali o pripremi zimnice, ali se niste usudili ili niste znali kako, ovo je definitivno znak da krenete!

Iva Finderle, magistrica nutricionizma i autorica bloga Healthy Little Tooth osmislila je savršenu knjižicu za sve početnike (ali i one naprednije te one koji žele naučiti više) u spremanju zimnice. E-knjižica “Godišnja doba u teglicama” je osmišljena tako da vam da “poguranac” kako bi ove godine i vi započeli s izradom zimnica.

Osim toga, sadrži čak 134 stranica na kojima ćete pronaći osnovne upute o različitim tehnikama izrade zimnica, savjete o posuđu i namirnicama koje su vam potrebne,upute za sterilizaciju teglica i izradu sigurne zimnice, upute za skidanje tvrdoglavih etiketa, popis sezonskih namirnica za izradu zimnica po godišnjim dobima te čak 30-ak recepata – što jednostavnih, što kompleksnijih.

Povodom izlaska nove knjižice koja nas je osvojila na prvu i doista dala za razmišljati o tome da i sami krenemo u spremanje zimnice, popričali smo s Ivom o svim detaljima. Pročitajte u nastavku što nam je otkrila:

Pročitajte: Stigla je prva hrvatska online tržnica na kojoj možete naručiti izravno od lokalnih OPG-ova 

Odakle ideja da napraviš e-knjigu “Godišnja doba u teglicama”?

Prije par godina vrt nam je dao puno plodova koje smo morali na neki način skladištiti za period kada ih više ne bude bilo. S obzirom na to da smo imali jako, jako maleni zamrzivač, tražila sam načine kako spremiti sezonske namirnice i jedino rješenje koje je bilo izvedivo u kućnoj radinosti bilo je spremanje u teglice. Počela sam istraživati što mogu konzervirati i na koji način i malo po malo sam počela raditi svoje zimnice, od jednostavnih poput sušenja bilja za čaj ili kiseljenja do onih kompleksnijih poput ajvara ili šalše.

Po putu sam naletjela na puno (uglavnom zabavnih) failova, ali sam iz njih jako puno naučila. Pa mi je palo na pamet da bih sve to što sam saznala mogla prikupiti na jedno mjesto kako bi onaj tko se odluči na izradu zimnice mogao naći sve informacije koje će mu/joj trebati. A što je bolje nego knjižica?

“Godišnja doba u teglicama” moja je šesta e-knjiga, a baš sve možete vidjeti na ovom linku. Volim jako taj format jer mi dopušta kreativnost u svakom smislu: i izradu recepata, fotografiranje, dizajn i slaganje knjižice.

Godisnja doba u teglicama knjižica recepata

Možeš li nam pobliže objasniti što se sve u knjizi nalazi, kakvi recepti?

Pokušala sam u knjigu ubaciti sve informacije koje bi nekome mogle zatrebati kad počne s izradom zimnica: popis opreme i namirnica koji su detaljno objašnjeni, kako pravilno sterilizirati i puniti teglice kako bi zimnica trajala dugo bez da se pokvari, upute kako skinuti sve tvrdoglave etikete s kupovnih zimnica da bi se teglice mogle ponovno iskoristiti, opis i objašnjenje za različite vrste konzerviranja (kiseljenje, sušenje, kuhanje, zamrzavanje i fermentiranje) s dodatnim savjetima, popis povrća, voća i bilja koja se mogu spremati u teglice prema godišnjim dobima i 30-ak recepata složenih prema godišnjim dobima.

Od recepata se mogu naći savjeti i recepti:

  • za izradu džemova i pekmeza
  • za izradu zimnica ukiseljenih octom
  • za sušenje bilja za čaj i začinskog bilja
  • za branje bilja i izradu sirupa od tog bilja
  • za izradu ketchupa, slanih namaza poput ajvara i malidžana, šalše i različitih recepata s rajčicama, usoljenih maslina, kompota i tako dalje.

Godisnja doba u teglicama knjižica recepata

Godisnja doba u teglicama knjižica recepata

A ima i dosta tvojih savjeta, iz prve ruke?

Svi recepti i savjeti koji su u knjizi prošli su kroz moje ruke više puta, na početku ponekad neuspješno, ali kasnije puno uspješnije. Na internetu ima jaaakoo puno savjeta vezanih uz izradu zimnice, ali neke detalje na koje je potrebno paziti se jednostavno predvide jer se nekako podrazumijeva da se to zna.

I ja sama kao početnica nisam znala jako puno stvari pa sam detaljima uglavnom griješila. S ovom knjigom moja je ideja bila sakupiti sve savjete i detalje na jednom mjestu tako da i svaki “zimnica” početnik može sâm, bez puno upitnika nad glavnom, npr. napraviti ajvar (baš sam našla najkompliciraniju zimnicu). Nadam se da sam u tome uspjela.

Godisnja doba u teglicama knjižica recepata

Čini nam se izvrstan odabir za početnike koji tek ulaze u svijet spremanja zimnica.

Nadam se! Uvijek nekako krećem od sebe i što bi meni bilo pomoglo kad sam ja počinjala.

U jednu sam bilježnicu zapisivala sve na što sam naletila od početka svoje avanture sa zimnicama pa imam zapisane i neke stvari koje su mi sada, nakon par godina, tako logične, ali tada nisu bile. Pokušala sam sve to ubaciti u knjigu.

I jedno praktično pitanje – zašto spremati zimnicu?

Trudim se u određenom godišnjem dobu jesti namirnice koje su tada prirodno u sezoni. Tada su one najhranjivije i, realno, najfinije. Zimnicom ih takve pokušavam spremiti za ona godišnja doba kad im nije sezona. Uzmimo primjerice rajčicu – ljeto je njezino godišnje doba i tada je najslađa. Svi realno znamo da rajčice zimi nemaju baš nekog okusa, ali ako po ljeti od njih napravimo šalšu, narežemo je na kockice, napravimo juhu ili confit, imat ćemo fine rajčice cijelu godinu. I velik je plus taj što znamo točno što je u našim teglicama.

I osim svega gore navedenog, uz cijeli posao kod izrade (koji je često dobar povod za druženje, pogotovo kod izrade zahtjevnijih zimnica poput ajvara ili šalše), meni nema veće sreće nego kad otvorim teglicu, probam nešto što sam napravila sama svojim rukama i ispalo je fino! Pa kako je neću sljedeće godine opet raditi?

Spremaš li još sličnih iznenađenja, kuharica, e-bookova?

Odlično pitanje! Ja to nikad ne znam.  Uglavnom mi se dogodi da život dovede na moj put neku temu koja me jako zainteresira, dobro je istražim da razumijem sve zašto i zato i onda to volim podijeliti. Tako su nastale sve e-knjižice, serija postova o fermentaciji kefira, kombuche i kimchija koji su na mom blogu, priča o temeljcu od kostiju i slično… Trenutačno imam spremljene natuknice i ideje za jedan projekt koji bih voljela jednog dana privesti kraju.

Voljela bih jako da bude i u tiskanom obliku, ali to je još uvijek samo jedna velika želja. Voljela bih više pričati o vrtu i uzgoju vlastitog povrća, voća i bilja, možda neke radionice. Kažem vam… Kod mene kako mi prirodno dođe! Ono što se uglavnom događa u mom životu, time se bavim u projektima.

Foto: Instagram, Privatna arhiva